A A A

О нама

Вести

Одржане радионице за представнике привреде

Одржане три радионице за представнике привреде на тему потрошачких права у Београду, Новом Саду и Суботици.

Детаљније »
Потрошачки сајмови у Новом Саду и Суботици

У склопу активности Твининг пројекта ИПА 2013 „Даљи развој заштите потрошача у Србији“, Министарство трговине, туризма и телекомуникација је одржало два потрошачка сајма у Новом Саду, у тржном центру „BIG Shopping Center“, и у Суботици, у Атриум центру.

Детаљније »
О актуелним потрошачким темама на ТВ „Happy“

Представник Сектора за заштиту потрошача у оквиру Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Стефан Цветковић, гостовао је у емисији „После ручка“ емитованој 26. октобра 2018. године, на телевизији „Happy“ и том приликом говорио o основним правима у области заштите потрошача.

 

Детаљније »
„Судска заштита права потрошача"

У Београду, Крушевцу и Новом Саду одржане су три радионице на тему „Судска заштита права потрошача“, намењене представницима правосуђа.

Детаљније »
Помоћник министра Вишња Ракић о правима потрошача на трибини „Шта купујемо – Права потрошача на периферији ЕУ“

Tоком стручне дискусије о правима потрошача, гђа Ракић је говорила о примени Закона о заштити потрошача, интернет куповини, поступку рекламације, декларисању робе, као и о наплати потраживања код услуга од општег економског интереса. 

Детаљније »
Формирање цена беби-опреме на тржишту Републике Србије

Представница Сектора за заштиту потрошача, Министарства трговине, туризма и телекомуникације, Невена Праизовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, говорила на тему формирања цена беби-опреме на тржишту Републике Србије. 

Детаљније »
„Угрожени потрошач“

У Београду, 26. септембра 2018. године одржана је радионица на тему „Угрожени потрошач“, коју је организовао Сектор за заштиту потрошача Министарства трговине, туризма и телекомуникација, у оквиру Твининг пројекта ''Даљи развој заштите потрошача у Србији''. 

Детаљније »
„Заштита колективног интереса потрошача"

Сектор за заштиту потрошача Министарства трговине, туризма и телекомуникација  је организовао радионицу на тему „Заштита колективног интереса потрошача“, која је одржана у Београду, 25. септембра 2018. године.

Детаљније »
Помоћник министра Вишња Ракић о правима потрошача приликом куповине преко интернета

Са убрзаним развојем електронске трговине у Републици Србији све је више потрошача који купују преко интернета. Иако је доста потрошача који се одлучују за овакав вид куповине веома опрезан и води рачуна од кога купује робу, понекад се дешава да потрошачи купују од нерегистрованих трговаца који се оглашавају на различитим друштвеним мрежама и да након тога не могу да остваре своја основна потрошчка права по основу рекламације.

 

Детаљније »
Права потрошача по основу гаранције и приликом куповине преко интернета

О чему би трговац требало да обавести потрошаче када даје гаранцију на одређени производ? Када се сачињава гарантни лист и какав је његов садржај? Да ли остваривање потрошачких права по основу гаранције трговац може да услови попуњавањем додатних формулара?

 

Детаљније »
Помоћник министра за заштиту потрошача Вишња Ракић на тему формирања цена на домаћем тржишту

Помоћник министра за заштиту потрошача Вишња Ракић је гостујући у емисији „Дан уживо“ на телевизији N1 говорила на тему формирања цена у Републици Србији, зашто су неки производи скупљи на домаћем него на иностраном тржишту, као и о томе коме се потрошачи могу обратити уколико имају неки потрошачки проблем.

 

Детаљније »
„Безбедност производа"

Као наставак активности у оквиру реализације Твининг пројекта ''Даљи развој заштите потрошача у Србији'' одржане су радионице на тему безбедности производа, 12. и 14. јуна, у Београду и Крагујевцу.

Детаљније »
„Нeпоштена пословна пракса у сектору телекомуникација“

У Београду и Новом Саду, 29. и 31. маја 2018. године, одржане су радионице на тему „Непоштена пословна пракса у сектору телекомуникација“ које је Министарство трговине, туризма и телекомуникација организовало у оквиру Твининг пројекта ''Даљи развој заштите потрошача у Србији''.

Детаљније »
„Управљање потрошачким приговорима“

У организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација одржане су радионице на тему „Управљање потрошачким приговорима“, у Београду 8. маја и у Нишу 9. маја 2018. године.

Детаљније »
Обележен светски дан потрошача у тржном центру "Delta City"

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Весна Ковач је поводом Светског дана потрошача, организованом у тржном центру „Delta city“, истакла да је свест грађана Србије о потрошачким правима много развијенија него пре пет година, као и да је достигнити ниво заштите потрошача у пракси близу европских стандарда.

Детаљније »
„Колективно обештећење потрошача у Европској унији и Југоисточној Европи“

Представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација заједно са представницима Правосудне академије учествовали су на регионалном састанку на тему: „Колективно обештећење потрошача у Европској унији и Југоисточној Европи“, који је одржан 24. и 25. јануара 2018. године у Скопљу, у организацији Немачке организације за међународну сарадњу (GIZ).

Детаљније »
Одржанa конференција поводом почетка Твининг пројектa ИПА 2013 „Даљи развој заштите потрошача у Србији“

Помоћник министра за заштиту потрошача Весна Новаковић изјавила је да је данас почело спровођење трећег по реду пројекта који заједнички финансирају Европска унија и Србија у области заштите потрошача, а чија је вредност 1.425.000 евра.

Детаљније »
Одржана Kонференција о безбедности хране и вина „Food Talk 2017”

Представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација учествовали су на највећој регионалној конференцији о храни и вину „MojaKravica Food Talk“, а која је одржана дана 9. јуна 2017. године, у Новом Саду.

Детаљније »
Одржана обука „Израда пројеката и управљање пројектним циклусом“

У организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Српског менаџмент центра, 13. и 14. јуна 2017. године, у Палати Србије, одржана је обука за представнике евидентираних удружења и савеза удружења за заштиту потрошача, на тему „Израда пројеката и управљање пројектним циклусом“.

Детаљније »
Обележен Светски дан потрошача

Помоћник министар за заштиту потрошача Весна Новаковић и потпредседник Привредне коморе Србије Мирослав Милетић су поводом обележавања Светског дана потрошача отворили Округли сто на тему: „Заштита потрошача у Републици Србији“ .

Детаљније »
Одржан стручни скуп о правима потрошача на Правном факултету

Помоћник министар за заштиту потрошача Весна Новаковић рекла је, на стручном скупу о заштити потрошача, одржаном на Правном факултету у Београду, да је тема овогодишњег Светског дана потрошача изгрдања дигиталног тржишта и јачање поверења потрошача у електронске процесе који се на том тржишту одвијају.

Детаљније »
Представљени резултати ИПА пројекта Развој електронског пословања

На завршној конференцији „Развој електронског пословања у Србији – достигнућа и изазови“ која је одржана 16. новембра 2016. године у Београду, предстваљени су резултати ИПА пројекта Развој електронског пословања у протекле две године.

Детаљније »
Одржана TAIEX радионица на тему „ Улога судских вештака у решавању потрошачких спорова“

У Београду, 18. и 19. октобра 2016. године, одржана је ТAIEX радионица на тему „Улога судских вештака у решавању потрошачких спорова“ коју је Министарство трговине, туризма и телекомуникација организовало у сарадњи са Европском комисијом.

Детаљније »
Одржана TAIEX радионица на тему „ Непоштена пословна пракса“

У Београду, 21. и 22. септембра 2016. године, одржана је ТAIEX радионица на тему „Непоштена пословна пракса“ коју је Министарство трговине, туризма и телекомуникација организовало у сарадњи са Европском комисијом.

Детаљније »
Одржана свечана додела сертификата за ознаку поверења у електронској трговини (Е-Трустмарк)

У уторак, 14. јуна 2016. године, у Београду одржана је свечана додела сертификата представницима малих и средњих предузећа за достизање високих стандарда у електронској трговини.
 

Детаљније »
Одржана радионица „Процеси и плаћања у електронској трговини – акционо планирање“

Представници Сектора за заштиту потрошача учествовали су на радионици „Процеси и плаћања у електронској трговини – акционо планирање“, организованој у оквиру пројекта ИПА 2012 „Развој електронског пословања“ који финансира Европска унија.
 

Детаљније »
Представљена Интернет платформа за потрошаче у Новом Пазару

Након одржаних промоција у Ужицу, Краљеву, Ваљеву и Зајечару, представљање Интернет платформе о правима потрошача у Србији који купују на интернету је организовано и у Новом Пазару, 7. јуна 2016. године, у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом Санџака – СЕДА.

Детаљније »
Представљена Интернет платформа за потрошаче у Зрењанину, Сремској Митровици и Пожаревцу

Нова промоција специјализоване Интернет платформе www.e-dukator.rs. одржана је у Зрењанину, 17. маја 2016. године, приликом које су грађани Зрењанина имали прилику да се едукују и информишу о својим потрошачким правима и добију одговоре на сва питања везана за тему куповине преко Интернета.
 

Детаљније »
Представљена Интернет платформа за потрошаче у Крагујевцу и Јагодини

Након одржаних промоција у Новом Саду, Суботици и Нишу, представљање Интернет платформе о правима потрошача у Србији који купују на Интернету је  организовано и у Крагујевцу, 12. маја 2016. године, и Јагодини, 13. маја 2016. године.

Детаљније »
Представљена Интернет платформа за потрошаче у Нишу

Специјализована Интернет платформа www.e-dukator.rs., прва платформа те врсте у Србији, развијена је у оквиру активности ИПА пројекта „Развој електронског пословања. Промоција ове платформе, трећа по реду, одржана је 10. маја 2016. у „Медиа&реформ центру“ у Нишу у сарадњи са ЕУ Инфо кутком иhttp://e-dukator.rs/з Ниша.

Детаљније »
Представљена Интернет платформа за потрошаче у Суботици

Друга промоција Интернет платформе www.е-dukator.rs одржана је 27. априла 2016. на Отвореном универзитету у Суботици. 

Детаљније »
Представљена Интернет платформа за потрошаче у Новом Саду

Како куповати на Интернету, који су wеб сајтови безбедни, коме да се обратим ако не добијем наручени производ, коме да упутим жалбу – на сва ова и друга питања грађани Србије који користе Интернет за куповину од данас могу да добију одговоре на специјализованој Интернет платформи www.e-dukator.rs.

Детаљније »
Одржана радионица „Пословно окружење за развој електронске трговине у Србији“

Представници Сектора за заштиту потрошача учествовали су на радионици „Пословно окружење за развој електронске трговине у Србији“, која је организована у  оквиру пројекта ИПА 2012 „Развој електронског пословања“, финансираног од стране Европске уније. Радионицу, која се одржала 23. марта 2016. године у Београду, организовали су Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Министарство привреде, а истој је присуствовало више од 80 представника из владиног и невладиног, као и приватног сектора и других организација.

Детаљније »
Унапређена билатерална сарадња Србије и Мађарске

Делегација Републике Србије посетила Републику Мађарску у циљу даљег поспешивања сарадње и размене искуства

Детаљније »
Обележен Светски дан права потрошача

У уторак, 15. марта 2016. године, у тржном центру Делта сити, у Београду, обележен је Светски дан права потрошача.
 

Детаљније »
Обележен Светски дан права потрошача у Нишу

У склопу планираних активности поводом обележавања Светског дана потрошача, представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација учествовали на конференцији у Медија центру у Нишу, у организацији Центра за заштиту потрошача и унапређење квалитета живота грађана „Форум“ 

Детаљније »
Одржана седница Радне групе Националног конвента о ЕУ за поглавље 28 – Заштита потрошача и заштита здравља

У четвртак, 3. марта 2016. године, у Народној скупштини Републике Србије, одржана је трећа седница радне групе Националног конвента о ЕУ за преговарачко поглавље 28 – Заштита потрошача и заштита здравља.

Детаљније »
Конференција поводом завршетка твининг пројекта ИПА 2011 „Спровођење права интелектуалне својине“

Конференција поводом завршетка твининг пројекта  „Спровођење права интелектуалне својине“ одржана је 22. јануара 2016. године у хотелу Зира у Београду.

Детаљније »
Преносивост броја у мобилној мрежи - обавештавање потрошача

Организација потрошача Крагујевац је, у оквиру пројекта Саветовалиште за потрошаче за регион Шумадије и Западне Србије, организовала конференцију за новинаре на тему права потрошача у области електронских комуникација.

Детаљније »
Oдржана радионица „Обука за тренере и саветнике у области електронске трговине“

У оквиру пројекта ИПА 2012 „Развој електронског пословања“, који финансира Европска унија, одржана је радионица под називом „Обука за тренере и саветнике у области електронске трговине“.

Детаљније »
Почиње кампања против фалсификованих играчака

Министарство трговине, туризма и телекомуникација у сарадњи са Заводом за интелектуалну својину, Министарством финансија, Министарством здравља, Министарством унутрашњих послова, Републичким јавним тужилаштвом и Привредном комором Србије покреће кампању подизања свести потрошача о штетним последицама које могу имати фалсификовани производи, са освртом на три високо ризичне категорије производа: играчке, храну и опрему за мобилне телефоне.

Детаљније »
Израђена брошура о непоштеној пословној пракси

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду који су у академској 2014/15 години у оквиру Мастер програма “Master in European Integrations” похађали изборни курс "EU Consumer Law and Policy", израдили су Брошуру под називом "Заштита права потрошача у случајевима непоштене пословне праксе у Србији"

Детаљније »
Светски дан потрошача

Светски дан потрошача

Детаљније »
Одржан билатерални скрининг за Преговарачко поглавље 28 – заштита потрошача и заштита здравља

Одржан билатерални скрининг за Преговарачко поглавље 28 – заштита потрошача и заштита здравља

Детаљније »
Одржан експланаторни скрининг за Поглавље 28 – заштита потрошача и заштита здравља

Одржан експланаторни скрининг за Поглавље 28 – заштита потрошача и заштита здравља

Детаљније »
Почела примена Закона о заштити потрошача

Нови Закон почео са применом 22. септембра 2014. годинe

Детаљније »
Усвојен нови Закон о заштити потрошача

Народна Скупштина Републике Србије на седници 13. јуна 2014. године усвојила Закон о заштити потрошача

Детаљније »
Одржана завршна конференција ИПА 2009

Након скоро три године имплементације, завршава се пројекат ИПА 2009 Јачање заштите потрошача у Србији

Детаљније »
Светски дан потрошача

15. марта обележава се Светски дан права потрошача, који су 1983. установиле УН са циљем да се унапреде права потрошача широм света

Детаљније »
Расписан јавни конкурс за 2014. годину

Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација расписало је конкурс за финансирање програма од јавног интереса у области заштите потрошача за 2014. годину на тему Пружање правне помоћи потрошачима саветовањем и поступањем по приговорима потрошача

Детаљније »
Продужен ЕУ пројекат "Јачање заштите потрошача у Србији"

Пројекат "Јачање заштите потрошача у Србији", који финансира Европска унија, иако је требало да буде завршен 10. фебруара 2014. године биће продужен за три месеца.

Детаљније »
Одржана централна јавна расправа о Нацрту закона о заштити потрошача Детаљније »
Oдржана четврта седница Националног савета за заштиту потрошача

Дана 8. октобра 2013. године, одржана је четврта седница Националног савета за заштиту потрошача којом председава потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић.

Детаљније »
Одржана радионица "Управљање пројектима"

Представници удружења потрошача и ресорног министарства упознати са европском праксом у управљању пројектима

Детаљније »
Јавна расправа о Нацрту Закона о заштити потрошача

Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација покренуло јавну расправу о Нацрту Закона о заштити потрошача

 

Детаљније »
Усвојена Стратегија заштите потрошача

Влада на седници 31. јула 2013. године усвојила Стратегију заштите потрошача за период 2013-2018. године

Детаљније »
Одржана јавна расправа о изменама и допунама Закона о заштити потрошача

Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација је организовало Јавну расправу о Нацрту закона о изменама и допунама закона о заштити потрошача у Србији, која је одржана 16. јула 2013. године у Привредној комори Србије.

Детаљније »
Почела јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о заштити потрошача

Jaвнa рaспрaвa o Нацрту закона о изменама и допунама Закона о заштити потрошача трajaћe oд  8. јула дo 8. августа 2013. гoдинe.

Детаљније »
Одржан семинар "Вансудско решавање потрошачких спорова"

Дводневни семинар одржан 27. и 28. јуна 2013. године у "Сава Центру"

Детаљније »
Одржана презентација Регистра приговора потрошача (CCR)

Регистар приговора потрошача је резулатат рада ИПА пројекта "Јачање заштите потрошача у Србији" и Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација

Детаљније »
Oдржана радионица "Вештине у решавању потрошачких спорова"

Радионица се одржала 19. и 20. јуна 2013. године у хотелу "Асторија" у Београду

Детаљније »
Одржана трећа седница Националног савета за заштиту потрошача

Трећа седница Националног савета за заштиту потрошача одржала се 25. марта 2013. године

Детаљније »
Jaвна расправа о Нацрту стратегије заштитe потрошача

Одржана јавна расправа о Нацрту стратегије заштитe потрошача

Детаљније »
Сајам потрошачких права у ТЦ „DeltaCity“

15. марта 2013. године у ТЦ „DeltaCity“ одржава се „Сајам потрошачких права“

Детаљније »
Почела јавна расправа о Нацрту стратегије заштите потрошача за период 2013-2018. година

Јавна расправа трајаће од 28. фебруара до 20. марта 2013. године

Детаљније »
Одржана друга седница Националног савета за заштиту потрошача

Дана 20. фебруара 2013. одржана је друга седница Националног савета за заштиту потрошача у Влади Републике Србије

Детаљније »
Одржан семинар о тржишном надзору у области заштите потрошача

У оквиру имплементације ИПА 2009 пројекта Јачање заштите потрошача у Србији, одржан семинар „Тржишни надзор у области заштите потрошача: улога органа управе и судова“ 1. фебруара 2013. године у хотелу „Парк“ у Београду

Детаљније »
Одржан семинар "Правне тековине ЕУ у области заштите потрошача"

У оквиру имплементације ИПА 2009 пројекта Јачање заштите потрошача у Србији, одржан семинар „Правне тековине ЕУ у области заштите потрошача“ 24. јануара 2013. године у хотелу „Парк“ у Београду

Детаљније »
Одржана конститутивна седница Националног савета за заштиту потрошача

Дана 29. октобра 2012. одржана је прва седница Националног савета за заштиту потрошача у Влади Републике Србије

Детаљније »
Сарадња актера у области заштите потрошача

Одржан семинар „Како унапредити међусобне односе и сарадњу“

Детаљније »
Образован Национални савет за заштиту потрошача

Даљи кораци на унапређењу области заштите потрошача у Републици Србији

Детаљније »
Радни доручак са представницима медија

Oдржан радни доручак за медије са темом заштите права корисника туристичких услуга

Детаљније »
Сајам потрошачких права

30. марта 2012. године у ТЦ „Ушће“ одржан „Сајам потрошачких права

Детаљније »
Светски дан потрошача – Радни округли сто

Београд, 16. март 2012. године – Поводом 15. марта - Светског дана потрошача организован радни округли сто на тему „Унапређење свести потрошача у Србији у контексту недавно спроведеног националног истраживања“

Детаљније »
Конференција „Заштита потрошача у Србији: како је побољшати“

У сарадњи са тимом ИПА пројекта Јачање заштите потрошача у Србији, Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Републике Србије, је 14. децембра 2011. године организовало конференцију „Заштита потрошача у Србији: како је побољшати“ која представља први корак у оквиру пројекта усмерен на подизање свести о потрошачким питањима.

Детаљније »

Вести

Партнери

Заштитите права

Заштитите своја законом гарантована потрошачка права кроз четири корака:

1. Обратите се трговцу 

2. Обратите се регионалном саветовалишту

3. Вансудско решавање потрошачког спора

4. Судска заштита

Преузмите публикације

Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација. Правила коришћења | Импресум