A A A

О нама

Вести

Помоћник министра за заштиту потрошача Вишња Ракић на тему „Како да преварени потрошачи остваре своја права“

Помоћник министра за заштиту потрошача Вишња Ракић је, гостујући у емисији „После ручка“ на телевизији „Happy“, говорила o основним правима потрошача, као и о могућим механизмима за њихову заштиту.

Она је том приликом изјавила да Министарство трговине, туризма и телекомуникација додељује подстицајна средства удружењима за заштиту потрошача којима се потрошачи могу обратити за савет или помоћ и да је тренутно финансирано осам удружења на целој територији Републике Србије. Ракић је истакла да потрошачи могу поднети пријаву туристичкој инспекцији која врши контролу над применом Закона о заштити потрошача. „Оно чему се даје приоритет су пријаве грађана, убрзан је рад инспектора по добијању пријаве“ казала је Ракић.

„Ми смо у обавези да усклађујемо наше законе са директивама Европске уније“ поручила је Ракић и додала да Министарство успешно приводи крају један двогодишњи пројекат, који је финансиран од стране ЕУ, а који се бави унапређењем заштите потрошача у Републици Србији. Ракић је затим најавила унапређење законодавног оквира кроз будуће измене и допуне закона о заштити потрошача и том приликом истакла да Министарство настоји да развије ефикасан систем вансудског решавања потрошачких приговора, као још један могући механизам заштите права потрошача.

У наставку емисије разматрани су институти саобразности робе, гаранције, као и непоштене пословне праксе, а посебно је наглашена обавеза трговаца приликом истицања огласне поруке при давању продајних подстицаја. „Када трговац даје неки продајни подстицај, у виду попуста или акције, мора прецизно да назначи на које се артикле односи тај продајни подстицај и његово време трајања“, поручила је Ракић.

 

 

Вести

Партнери

Заштитите права

Заштитите своја законом гарантована потрошачка права кроз четири корака:

1. Обратите се трговцу 

2. Обратите се регионалном саветовалишту

3. Вансудско решавање потрошачког спора

4. Судска заштита

Преузмите публикације

Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација. Правила коришћења | Импресум