A A A

О нама

Вести

Округли сто са трговцима техничке робе на тему заштита права потрошача

У среду, 6. фебруара 2019. године, одржан је округли сто на тему заштита права потрошача при куповини техничке робе, који је Министарство трговине, туризма и телекомуникација организовало у сарадњи са удружењем „Заштита потрошача“ из Београда. Овом скупу су присуствовали представници Сектора за заштиту потрошача, Сектора тржишне инспекције, удружења за заштиту потрошача, као и трговци техничке робе.

Округли сто је отворила Вишња Ракић, помоћник министра Сектора за заштиту потрошача и том приликом истакла да је формирана Радна  група за израду стручне основе закона о изменама и допунама закона о заштити потрошача. Ракић је позвала учеснике скупа да изнесу своја искуства у досадашњем раду по основу важећег закона, као и да дају предлоге шта би по њиховом мишљењу требало да буде измењено у Закону о заштити потрошача.

Током стручне и конструктивне дискусије учесници скупа су разматрали најчешће недоумице са којима се трговци суочавају у поступку рекламације, као што су рок за одговор на изјављену рекламацију потрошача и захтеви потрошача за отклањање несаобразности, као и обавезе трговца приликом закључивања уговора на даљину.

Такође је констатовано да је јачање потрошачких права у интересу свих нас, односно да заштита потрошача не иде и не треба да иде на штету трговаца. Уколико поштују права потрошача и примењују добре пословне обичаје, трговци се на тај начин ангажују у фер конкурентској борби на тржишту, која води бољим пословним резултатима и вишем нивоу квалитета роба и услуга.

На самом крају скупа, госпођа Ракић се захвалила учесницима на великом одзиву и истакла да ће Министарство наставити да организује стручне скупове са трговцима који представљају снажну карику у систему заштите потрошача, а све у циљу даљег јачања потрошачког права у Републици Србији.

 

 

Вести

Партнери

Заштитите права

Заштитите своја законом гарантована потрошачка права кроз четири корака:

1. Обратите се трговцу 

2. Обратите се регионалном саветовалишту

3. Вансудско решавање потрошачког спора

4. Судска заштита

Преузмите публикације

Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација. Правила коришћења | Импресум