A A A

O nama

Vesti

Pomoćnik ministra za zaštitu potrošača Višnja Rakić na temu „Kako da prevareni potrošači ostvare svoja prava“

Pomoćnik ministra za zaštitu potrošača Višnja Rakić je, gostujući u emisiji „Posle ručka“ na televiziji „Happy“, govorila o osnovnim pravima potrošača, kao i o mogućim mehanizmima za njihovu zaštitu.

 

Detaljnije »
Potrošački sajmovi u Nišu i Kragujevcu

Sektor za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija je, u sklopu aktivnosti Tvining projekta IPA 2013 „ Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji“,  organizovao dva potrošačka sajma u Nišu, 18. aprila 2019. godine, u tržnom centru „Forum“ i u Kragujevcu, 19. aprila 2019. godine, u tržnom centru „Plaza“.

Detaljnije »
Održana obuka za predstavnike evidentiranih udruženja potrošača na temu „Izrada projekata i upravljanje projektnim ciklusom“

Sektor za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija organizovao je u saradnji sa relevantnom stručnom institucijom, Udruženjem za upravljanje projektima Srbije – IPMA SRBIJA, dvodnevnu edukativnu radionicu na temu „Izrada projekata i upravljanje projektnim ciklusom“. Radionica je održana u Beogradu, u prostorijama Palate Srbije, 11. i 12. aprila 2019. godine.

Detaljnije »
Okrugli sto sa trgovcima tekstilne robe i obuće na temu reklamacionog postupka

U utorak, 9. aprila 2019. godine, u prostorijama Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija održan je okrugli sto na temu prava potrošača u reklamacionom postupku. Ovom događaju, koji je Ministarstvo organizovalo u saradnji sa udruženjem „Zaštita potrošača“ iz Beograda, su prisustvovali trgovci tekstilne robe i obuće, kao i predstavnici Sektora za zaštitu potrošača, Sektora tržišne inspekcije, udruženja za zaštitu potrošača i akreditovanih labaratorija.

Detaljnije »
Pomoćnica ministra Sektora za zaštitu potrošača, Višnja Rakić, o potrošačkim pravima u okviru kampanje „Da kupovina bude milina“

Povodom završetka dvonedeljne kampanje „Da kupovina bude milina“, pomoćnica ministra Sektora za zaštitu potrošača, u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije, Višnja Rakić, gostovala je u emisiji „150 minuta“ koja se emituje na televiziji Prva.

Detaljnije »
Pomoćnica ministra Višnja Rakić, u emisiji Svitanje, savetuje potrošače šta da učine ukoliko imaju neki potrošački problem

Sektor za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija nastavlja sa aktivnostima podizanja svesti javnosti o pravima potrošača u okviru kapmanje „Da kupovina bude milina“. Tim povodom je pomoćnica ministra Sektora za zaštitu, Višnja Rakić, gostovala u emisiji „Svitanje „ koja se emituje na televiziji Pink i tom prilikom govorila o pravima potrošača u reklamacionom postupku i savetovala potrošače šta da učine ukoliko imaju neki potrošački problem.

Detaljnije »
Obeležen Svetski dan potrošača u Trgovačkoj školi u Beogradu

Obeležen Svetski dan prava potrošača organizovanjem događaja u Trgovačkoj školi u Beogradu i tom prilikom su učenici, a budući trgovci, edukovani o osnovnim pravima i obavezama i potrošača i trgovaca koji su propisani Zakonom o zaštiti potrošača. 

 

Detaljnije »
Pomoćnica ministra Sektora za zaštitu potrošača Višnja Rakić povodom kampanje „Da kupovina bude milina“ gostovala u emisiji „Novi dan“

Pomoćnica ministra Sektora za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Višnja Rakić, je u okviru kampanje za zaštitu potrošača „Da kupovina bude milina“ gostovala  u emisiji „Novi dan“ koja se emituje na N1 televiziji i tom prilikom predstavila osnovne ciljeve kampanje.

 

Detaljnije »
Pomoćnica ministra Sektora za zaštitu potrošača, Višnja Rakić, o pravima potrošača u reklamacionom postupku na televiziji Hepi

Pomoćnica ministra Sektora za zaštitu potrošača, u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Višnja Rakić, je gostujući u jutarnjem programu na televiziji Hepi promovisala kampanju o zaštiti potrošača „ Da kupovina bude milina“ koju Ministarstvo sprovodi u okviru Tvining projekta „Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji“.

 

Detaljnije »
Višnja Rakić, pomoćnica ministra Sektora za zaštitu potrošača, više o kampanji „Da kupovina bude milina“ na televiziji „Prva“

Pomoćnica ministra za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Višnja Rakić, je gostujući u emisiji „Jutro sa Jovanom i Srđanom“ na televiziji „Prva“ govorila o edukativnim aktivnostima koje Ministarstvo organizuje za predstavnike privrede kako bi im se predstavili osnovni zakonski propisi koji definišu oblast zaštite potrošača, a sve u cilju celishodnije zaštite prava potrošača u Republici Srbiji.

 

Detaljnije »
„Da kupovina bude milina“

U Beogradu, u prostorijama Pres Centra UNS-a, 11. marta 2019. godine, održana je konferencija povodom početka kampanje za zaštitu potrošača „DA kupovina bude milina“, koju sprovodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u okviru Tvining projekta „Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji".

 

Detaljnije »
Pomoćnica ministra Sektora za zaštitu potrošača Višnja Rakić najavila početak kampanje „Da kupovina bude milina“

Pomoćnica ministra za zaštitu potrošača Višnja Rakić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, najavila početak kampanje Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija „Da kupovina bude milina“, koja će trajati od 11. do 22. marta 2019. godine.  

 

Detaljnije »
Opasne tendencije na internetu

U Beogradu, 26. februara 2019. godine, u okviru aktivnosti Tvining projekta ''Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji'', održana je radionicana temu opasnih tendencija na internetu i elektronskog inspekcijskog nadzora.

 

Detaljnije »
Potrošački sajam na 41. Sajmu turizma

U sklopu 41. Sajma turizma, u petak, 22. februara, 2019. godine, održan je potrošački sajam, koji je organizovao Sektor za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u okviru  aktivnosti Tvining projekta IPA 2013 „Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji“.

 

Detaljnije »
Okrugli sto sa trgovcima tehničke robe na temu zaštita prava potrošača

U sredu, 6. februara 2019. godine, održan je okrugli sto na temu zaštita prava potrošača pri kupovini tehničke robe, koji je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija organizovalo u saradnji sa udruženjem „Zaštita potrošača“ iz Beograda.

Detaljnije »
Pomoćnik ministra Višnja Rakić o Nacionalnom registru potrošačkih prigovora

Potrošači mogu podneti svoje prigovore putem telefona, mejla, odlaskom u poslovne prostorije udruženja potrošača, kao i putem Nacionalnog registra potrošačkih prigovora, izjavila je za Tanjug Višnja Rakić, pomoćnik ministra Sektora za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Detaljnije »
Radionica na temu vansudskog rešavanja potrošačkih sporova

U utorak, 29. januara 2019. godine, u Beogradu, održana je radionica na temu vansudskog rešavanja potrošačkih sporova.

Detaljnije »
Potrošačima omogućeno podnošenje prigovora preko interneta na brz i efikasan način

U okviru Tvining projekta IPA 2013 „Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji“ izrađena je unapređena verzija Nacionalnog registra potrošačkih prigovora.

Detaljnije »
Održane radionice za predstavnike privrede

Održane tri radionice za predstavnike privrede na temu potrošačkih prava u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

Detaljnije »
Potrošački sajmovi u Novom Sadu i Subotici

U sklopu aktivnosti Tvining projekta IPA 2013 „Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji“, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je održalo dva potrošačka sajma u Novom Sadu, u tržnom centru „BIG Shopping Center“, i u Subotici, u Atrium centru.

Detaljnije »
O aktuelnim potrošačkim temama na TV „Happy“

Predstavnik Sektora za zaštitu potrošača u okviru Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Stefan Cvetković, gostovao je u emisiji „Posle ručka“ emitovanoj 26. oktobra 2018. godine, na televiziji „Happy“ i tom prilikom govorio o osnovnim pravima u oblasti zaštite potrošača.

 

Detaljnije »
„Sudska zaštita prava potrošača"

U Beogradu, Kruševcu i Novom Sadu održane su tri radionice na temu „Sudska zaštita prava potrošača“, namenjene predstavnicima pravosuđa.

Detaljnije »
Pomoćnik ministra Višnja Rakić o pravima potrošača na tribini „Šta kupujemo – Prava potrošača na periferiji EU“

Tokom stručne diskusije o pravima potrošača, gđa Rakić je govorila o primeni Zakona o zaštiti potrošača, internet kupovini, postupku reklamacije, deklarisanju robe, kao i o naplati potraživanja kod usluga od opšteg ekonomskog interesa. 

Detaljnije »
Formiranje cena bebi-opreme na tržištu Republike Srbije

Predstavnica Sektora za zaštitu potrošača, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije, Nevena Praizović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, govorila na temu formiranja cena bebi-opreme na tržištu Republike Srbije. 

Detaljnije »
„Ugroženi potrošač“

U Beogradu, 26. septembra 2018. godine održana je radionica na temu „Ugroženi potrošač“, koju je organizovao Sektor za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u okviru Tvining projekta ''Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji''. 

Detaljnije »
„Zaštita kolektivnog interesa potrošača"

Sektor za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija  je organizovao radionicu na temu „Zaštita kolektivnog interesa potrošača“, koja je održana u Beogradu, 25. septembra 2018. godine.

Detaljnije »
Pomoćnik ministra Višnja Rakić o pravima potrošača prilikom kupovine preko interneta

Sa ubrzanim razvojem elektronske trgovine u Republici Srbiji sve je više potrošača koji kupuju preko interneta. Iako je dosta potrošača koji se odlučuju za ovakav vid kupovine veoma oprezan i vodi računa od koga kupuje robu, ponekad se dešava da potrošači kupuju od neregistrovanih trgovaca koji se oglašavaju na različitim društvenim mrežama i da nakon toga ne mogu da ostvare svoja osnovna potroščka prava po osnovu reklamacije.

 

Detaljnije »
Prava potrošača po osnovu garancije i prilikom kupovine preko interneta

O čemu bi trgovac trebalo da obavesti potrošače kada daje garanciju na određeni proizvod? Kada se sačinjava garantni list i kakav je njegov sadržaj? Da li ostvarivanje potrošačkih prava po osnovu garancije trgovac može da uslovi popunjavanjem dodatnih formulara?

 

Detaljnije »
Pomoćnik ministra za zaštitu potrošača Višnja Rakić na temu formiranja cena na domaćem tržištu

Pomoćnik ministra za zaštitu potrošača Višnja Rakić je gostujući u emisiji „Dan uživo“ na televiziji N1 govorila na temu formiranja cena u Republici Srbiji, zašto su neki proizvodi skuplji na domaćem nego na inostranom tržištu, kao i o tome kome se potrošači mogu obratiti ukoliko imaju neki potrošački problem.

 

Detaljnije »
„Bezbednost proizvoda"

Kao nastavak aktivnosti u okviru realizacije Tvining projekta ''Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji'' održane su radionice na temu bezbednosti proizvoda, 12. i 14. juna, u Beogradu i Kragujevcu.

Detaljnije »
„Nepoštena poslovna praksa u sektoru telekomunikacija“

U Beogradu i Novom Sadu, 29. i 31. maja 2018. godine, održane su radionice na temu „Nepoštena poslovna praksa u sektoru telekomunikacija“ koje je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija organizovalo u okviru Tvining projekta ''Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji''.

Detaljnije »
„Upravljanje potrošačkim prigovorima“

U organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija održane su radionice na temu „Upravljanje potrošačkim prigovorima“, u Beogradu 8. maja i u Nišu 9. maja 2018. godine.

Detaljnije »
Obeležen svetski dan potrošača u tržnom centru "Delta City"

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Vesna Kovač je povodom Svetskog dana potrošača, organizovanom u tržnom centru „Delta city“, istakla da je svest građana Srbije o potrošačkim pravima mnogo razvijenija nego pre pet godina, kao i da je dostigniti nivo zaštite potrošača u praksi blizu evropskih standarda.

Detaljnije »
„Kolektivno obeštećenje potrošača u Evropskoj uniji i Jugoistočnoj Evropi“

Predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija zajedno sa predstavnicima Pravosudne akademije učestvovali su na regionalnom sastanku na temu: „Kolektivno obeštećenje potrošača u Evropskoj uniji i Jugoistočnoj Evropi“, koji je održan 24. i 25. januara 2018. godine u Skoplju, u organizaciji Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Detaljnije »
Održana konferencija povodom početka Tvining projekta IPA 2013 „Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji“

Pomoćnik ministra za zaštitu potrošača Vesna Novaković izjavila je da je danas počelo sprovođenje trećeg po redu projekta koji zajednički finansiraju Evropska unija i Srbija u oblasti zaštite potrošača, a čija je vrednost 1.425.000 evra.

Detaljnije »
Održana Konferencija o bezbednosti hrane i vina „Food Talk 2017”

Predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija učestvovali su na najvećoj regionalnoj konferenciji o hrani i vinu „MojaKravica Food Talk“, a koja je održana dana 9. juna 2017. godine, u Novom Sadu.

Detaljnije »
Održana obuka „Izrada projekata i upravljanje projektnim ciklusom“

U organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Srpskog menadžment centra, 13. i 14. juna 2017. godine, u Palati Srbije, održana je obuka za predstavnike evidentiranih udruženja i saveza udruženja za zaštitu potrošača, na temu „Izrada projekata i upravljanje projektnim ciklusom“.

Detaljnije »
Obeležen Svetski dan potrošača

Pomoćnik ministar za zaštitu potrošača Vesna Novaković i potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić su povodom obeležavanja Svetskog dana potrošača otvorili Okrugli sto na temu: „Zaštita potrošača u Republici Srbiji“ .

Detaljnije »
Održan stručni skup o pravima potrošača na Pravnom fakultetu

Pomoćnik ministar za zaštitu potrošača Vesna Novaković rekla je, na stručnom skupu o zaštiti potrošača, održanom na Pravnom fakultetu u Beogradu, da je tema ovogodišnjeg Svetskog dana potrošača izgrdanja digitalnog tržišta i jačanje poverenja potrošača u elektronske procese koji se na tom tržištu odvijaju.

Detaljnije »
Predstavljeni rezultati IPA projekta Razvoj elektronskog poslovanja

Na završnoj konferenciji „Razvoj elektronskog poslovanja u Srbiji – dostignuća i izazovi“ koja je održana 16. novembra 2016. godine u Beogradu, predstvaljeni su rezultati IPA projekta Razvoj elektronskog poslovanja u protekle dve godine.

Detaljnije »
Održana TAIEX radionica na temu „ Uloga sudskih veštaka u rešavanju potrošačkih sporova“

U Beogradu, 18. i 19. oktobra 2016. godine, održana je TAIEX radionica na temu „Uloga sudskih veštaka u rešavanju potrošačkih sporova“ koju je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija organizovalo u saradnji sa Evropskom komisijom.

Detaljnije »
Održana TAIEX radionica na temu „ Nepoštena poslovna praksa“

U Beogradu, 21. i 22. septembra 2016. godine, održana je TAIEX radionica na temu „Nepoštena poslovna praksa“ koju je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija organizovalo u saradnji sa Evropskom komisijom.

Detaljnije »
Održana svečana dodela sertifikata za oznaku poverenja u elektronskoj trgovini (E-Trustmark)

U utorak, 14. juna 2016. godine, u Beogradu održana je svečana dodela sertifikata predstavnicima malih i srednjih preduzeća za dostizanje visokih standarda u elektronskoj trgovini.
 

Detaljnije »
Održana radionica „Procesi i plaćanja u elektronskoj trgovini – akciono planiranje“

Predstavnici Sektora za zaštitu potrošača učestvovali su na radionici „Procesi i plaćanja u elektronskoj trgovini – akciono planiranje“, organizovanoj u okviru projekta IPA 2012 „Razvoj elektronskog poslovanja“ koji finansira Evropska unija.
 

Detaljnije »
Predstavljena Internet platforma za potrošače u Novom Pazaru

Nakon održanih promocija u Užicu, Kraljevu, Valjevu i Zaječaru, predstavljanje Internet platforme o pravima potrošača u Srbiji koji kupuju na internetu je organizovano i u Novom Pazaru, 7. juna 2016. godine, u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka – SEDA.

Detaljnije »
Predstavljena Internet platforma za potrošače u Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici i Požarevcu

Nova promocija specijalizovane Internet platforme www.e-dukator.rs. održana je u Zrenjaninu, 17. maja 2016. godine, prilikom koje su građani Zrenjanina imali priliku da se edukuju i informišu o svojim potrošačkim pravima i dobiju odgovore na sva pitanja vezana za temu kupovine preko Interneta.
 

Detaljnije »
Predstavljena Internet platforma za potrošače u Kragujevcu i Jagodini

Nakon održanih promocija u Novom Sadu, Subotici i Nišu, predstavljanje Internet platforme o pravima potrošača u Srbiji koji kupuju na Internetu je  organizovano i u Kragujevcu, 12. maja 2016. godine, i Jagodini, 13. maja 2016. godine.

Detaljnije »
Predstavljena Internet platforma za potrošače u Nišu

Specijalizovana Internet platforma www.e-dukator.rs., prva platforma te vrste u Srbiji, razvijena je u okviru aktivnosti IPA projekta „Razvoj elektronskog poslovanja. Promocija ove platforme, treća po redu, održana je 10. maja 2016. u „Media&reform centru“ u Nišu u saradnji sa EU Info kutkom ihttp://e-dukator.rs/z Niša.

Detaljnije »
Predstavljena Internet platforma za potrošače u Subotici

Druga promocija Internet platforme www.e-dukator.rs održana je 27. aprila 2016. na Otvorenom univerzitetu u Subotici. 

Detaljnije »
Predstavljena Internet platforma za potrošače u Novom Sadu

Kako kupovati na Internetu, koji su web sajtovi bezbedni, kome da se obratim ako ne dobijem naručeni proizvod, kome da uputim žalbu – na sva ova i druga pitanja građani Srbije koji koriste Internet za kupovinu od danas mogu da dobiju odgovore na specijalizovanoj Internet platformi www.e-dukator.rs.

Detaljnije »
Održana radionica „Poslovno okruženje za razvoj elektronske trgovine u Srbiji“

Predstavnici Sektora za zaštitu potrošača učestvovali su na radionici „Poslovno okruženje za razvoj elektronske trgovine u Srbiji“, koja je organizovana u  okviru projekta IPA 2012 „Razvoj elektronskog poslovanja“, finansiranog od strane Evropske unije. Radionicu, koja se održala 23. marta 2016. godine u Beogradu, organizovali su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo privrede, a istoj je prisustvovalo više od 80 predstavnika iz vladinog i nevladinog, kao i privatnog sektora i drugih organizacija.

Detaljnije »
Unapređena bilateralna saradnja Srbije i Mađarske

Delegacija Republike Srbije posetila Republiku Mađarsku u cilju daljeg pospešivanja saradnje i razmene iskustva

Detaljnije »
Obeležen Svetski dan prava potrošača

U utorak, 15. marta 2016. godine, u tržnom centru Delta siti, u Beogradu, obeležen je Svetski dan prava potrošača.
 

Detaljnije »
Obeležen Svetski dan prava potrošača u Nišu

U sklopu planiranih aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana potrošača, predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija učestvovali na konferenciji u Medija centru u Nišu, u organizaciji Centra za zaštitu potrošača i unapređenje kvaliteta života građana „Forum“ 

Detaljnije »
Održana sednica Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 28 – Zaštita potrošača i zaštita zdravlja

U četvrtak, 3. marta 2016. godine, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, održana je treća sednica radne grupe Nacionalnog konventa o EU za pregovaračko poglavlje 28 – Zaštita potrošača i zaštita zdravlja.

Detaljnije »
Konferencija povodom završetka tvining projekta IPA 2011 „Sprovođenje prava intelektualne svojine“

Konferencija povodom završetka tvining projekta  „Sprovođenje prava intelektualne svojine“ održana je 22. januara 2016. godine u hotelu Zira u Beogradu.

Detaljnije »
Prenosivost broja u mobilnoj mreži - obaveštavanje potrošača

Organizacija potrošača Kragujevac je, u okviru projekta Savetovalište za potrošače za region Šumadije i Zapadne Srbije, organizovala konferenciju za novinare na temu prava potrošača u oblasti elektronskih komunikacija.

Detaljnije »
Održana radionica „Obuka za trenere i savetnike u oblasti elektronske trgovine“

U okviru projekta IPA 2012 „Razvoj elektronskog poslovanja“, koji finansira Evropska unija, održana je radionica pod nazivom „Obuka za trenere i savetnike u oblasti elektronske trgovine“.

Detaljnije »
Počinje kampanja protiv falsifikovanih igračaka

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu, Ministarstvom finansija, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Republičkim javnim tužilaštvom i Privrednom komorom Srbije pokreće kampanju podizanja svesti potrošača o štetnim posledicama koje mogu imati falsifikovani proizvodi, sa osvrtom na tri visoko rizične kategorije proizvoda: igračke, hranu i opremu za mobilne telefone.

Detaljnije »
Izrađena brošura o nepoštenoj poslovnoj praksi

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji su u akademskoj 2014/15 godini u okviru Master programa “Master in European Integrations” pohađali izborni kurs "EU Consumer Law and Policy", izradili su Brošuru pod nazivom "Zaštita prava potrošača u slučajevima nepoštene poslovne prakse u Srbiji"

Detaljnije »
Svetski dan potrošača

Svetski dan potrošača

Detaljnije »
Održan bilateralni skrining za Pregovaračko poglavlje 28 – zaštita potrošača i zaštita zdravlja

Održan bilateralni skrining za Pregovaračko poglavlje 28 – zaštita potrošača i zaštita zdravlja

Detaljnije »
Održan eksplanatorni skrining za Poglavlje 28 – zaštita potrošača i zaštita zdravlja

Održan eksplanatorni skrining za Poglavlje 28 – zaštita potrošača i zaštita zdravlja

Detaljnije »
Počela primena Zakona o zaštiti potrošača

Novi Zakon počeo sa primenom 22. septembra 2014. godine

Detaljnije »
Usvojen novi Zakon o zaštiti potrošača

Narodna Skupština Republike Srbije na sednici 13. juna 2014. godine usvojila Zakon o zaštiti potrošača

Detaljnije »
Održana završna konferencija IPA 2009

Nakon skoro tri godine implementacije, završava se projekat IPA 2009 Jačanje zaštite potrošača u Srbiji

Detaljnije »
Svetski dan potrošača

15. marta obeležava se Svetski dan prava potrošača, koji su 1983. ustanovile UN sa ciljem da se unaprede prava potrošača širom sveta

Detaljnije »
Raspisan javni konkurs za 2014. godinu

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija raspisalo je konkurs za finansiranje programa od javnog interesa u oblasti zaštite potrošača za 2014. godinu na temu Pružanje pravne pomoći potrošačima savetovanjem i postupanjem po prigovorima potrošača

Detaljnije »
Produžen EU projekat "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji"

Projekat "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji", koji finansira Evropska unija, iako je trebalo da bude završen 10. februara 2014. godine biće produžen za tri meseca.

Detaljnije »
Održana centralna javna rasprava o Nacrtu zakona o zaštiti potrošača Detaljnije »
Održana četvrta sednica Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača

Dana 8. oktobra 2013. godine, održana je četvrta sednica Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača kojom predsedava potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Detaljnije »
Održana radionica "Upravljanje projektima"

Predstavnici udruženja potrošača i resornog ministarstva upoznati sa evropskom praksom u upravljanju projektima

Detaljnije »
Javna rasprava o Nacrtu Zakona o zaštiti potrošača

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija pokrenulo javnu raspravu o Nacrtu Zakona o zaštiti potrošača

 

Detaljnije »
Usvojena Strategija zaštite potrošača

Vlada na sednici 31. jula 2013. godine usvojila Strategiju zaštite potrošača za period 2013-2018. godine

Detaljnije »
Održana javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija je organizovalo Javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o zaštiti potrošača u Srbiji, koja je održana 16. jula 2013. godine u Privrednoj komori Srbije.

Detaljnije »
Počela javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača trajaće od  8. jula do 8. avgusta 2013. godine.

Detaljnije »
Održan seminar "Vansudsko rešavanje potrošačkih sporova"

Dvodnevni seminar održan 27. i 28. juna 2013. godine u "Sava Centru"

Detaljnije »
Održana prezentacija Registra prigovora potrošača (CCR)

Registar prigovora potrošača je rezulatat rada IPA projekta "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji" i Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija

Detaljnije »
Održana radionica "Veštine u rešavanju potrošačkih sporova"

Radionica se održala 19. i 20. juna 2013. godine u hotelu "Astorija" u Beogradu

Detaljnije »
Održana treća sednica Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača

Treća sednica Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača održala se 25. marta 2013. godine

Detaljnije »
Javna rasprava o Nacrtu strategije zaštite potrošača

Održana javna rasprava o Nacrtu strategije zaštite potrošača

Detaljnije »
Sajam potrošačkih prava u TC „DeltaCity“

15. marta 2013. godine u TC „DeltaCity“ održava se „Sajam potrošačkih prava“

Detaljnije »
Počela javna rasprava o Nacrtu strategije zaštite potrošača za period 2013-2018. godina

Javna rasprava trajaće od 28. februara do 20. marta 2013. godine

Detaljnije »
Održana druga sednica Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača

Dana 20. februara 2013. održana je druga sednica Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača u Vladi Republike Srbije

Detaljnije »
Održan seminar o tržišnom nadzoru u oblasti zaštite potrošača

U okviru implementacije IPA 2009 projekta Jačanje zaštite potrošača u Srbiji, održan seminar „Tržišni nadzor u oblasti zaštite potrošača: uloga organa uprave i sudova“ 1. februara 2013. godine u hotelu „Park“ u Beogradu

Detaljnije »
Održan seminar "Pravne tekovine EU u oblasti zaštite potrošača"

U okviru implementacije IPA 2009 projekta Jačanje zaštite potrošača u Srbiji, održan seminar „Pravne tekovine EU u oblasti zaštite potrošača“ 24. januara 2013. godine u hotelu „Park“ u Beogradu

Detaljnije »
Održana konstitutivna sednica Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača

Dana 29. oktobra 2012. održana je prva sednica Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača u Vladi Republike Srbije

Detaljnije »
Saradnja aktera u oblasti zaštite potrošača

Održan seminar „Kako unaprediti međusobne odnose i saradnju“

Detaljnije »
Obrazovan Nacionalni savet za zaštitu potrošača

Dalji koraci na unapređenju oblasti zaštite potrošača u Republici Srbiji

Detaljnije »
Radni doručak sa predstavnicima medija

Održan radni doručak za medije sa temom zaštite prava korisnika turističkih usluga

Detaljnije »
Sajam potrošačkih prava

30. marta 2012. godine u TC „Ušće“ održan „Sajam potrošačkih prava

Detaljnije »
Svetski dan potrošača – Radni okrugli sto

Beograd, 16. mart 2012. godine – Povodom 15. marta - Svetskog dana potrošača organizovan radni okrugli sto na temu „Unapređenje svesti potrošača u Srbiji u kontekstu nedavno sprovedenog nacionalnog istraživanja“

Detaljnije »
Konferencija „Zaštita potrošača u Srbiji: kako je poboljšati“

U saradnji sa timom IPA projekta Jačanje zaštite potrošača u Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, je 14. decembra 2011. godine organizovalo konferenciju „Zaštita potrošača u Srbiji: kako je poboljšati“ koja predstavlja prvi korak u okviru projekta usmeren na podizanje svesti o potrošačkim pitanjima.

Detaljnije »
Kampanja za zaštitu potrošača "Da kupovina bude milina"

Kampanja za zaštitu potrošača "Da kupovina bude milina" je rezultat aktivnosti Tvining projekta IPA 2013 "Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji" koji Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacije sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za inovacije i tehnologiju Mađarske i Regionalnom razvojnom agencijom Senec–Pezinok iz Slovačke Republike. U okviru kampanje su izrađena 4 specijalizovana video spota koji se bave temom e - trgovine, trgovine na malo, turističkih i telekomunkacionih usluga.

Detaljnije »

Vesti

Partneri

Zaštitite prava

Zaštitite svoja zakonom garantovana potrošačka prava kroz četiri koraka:

1. Obratite se trgovcu 

2. Obratite se regionalnom savetovalištu

3. Vansudsko rešavanje potrošačkog spora

4. Sudska zaštita

Preuzmite publikacije

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. Pravila korišćenja | Impresum