A A A

O nama

Vesti

Održana konferencija povodom početka Tvining projekta IPA 2013 „Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji“

Pomoćnik ministra za zaštitu potrošača Vesna Novaković izjavila je da je danas počelo sprovođenje trećeg po redu projekta koji zajednički finansiraju Evropska unija i Srbija u oblasti zaštite potrošača, a čija je vrednost 1.425.000 evra.

Detaljnije »
Održana Konferencija o bezbednosti hrane i vina „Food Talk 2017”

Predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija učestvovali su na najvećoj regionalnoj konferenciji o hrani i vinu „MojaKravica Food Talk“, a koja je održana dana 9. juna 2017. godine, u Novom Sadu.

Detaljnije »
Održana obuka „Izrada projekata i upravljanje projektnim ciklusom“

U organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Srpskog menadžment centra, 13. i 14. juna 2017. godine, u Palati Srbije, održana je obuka za predstavnike evidentiranih udruženja i saveza udruženja za zaštitu potrošača, na temu „Izrada projekata i upravljanje projektnim ciklusom“.

Detaljnije »
Obeležen Svetski dan potrošača

Pomoćnik ministar za zaštitu potrošača Vesna Novaković i potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić su povodom obeležavanja Svetskog dana potrošača otvorili Okrugli sto na temu: „Zaštita potrošača u Republici Srbiji“ .

Detaljnije »
Održan stručni skup o pravima potrošača na Pravnom fakultetu

Pomoćnik ministar za zaštitu potrošača Vesna Novaković rekla je, na stručnom skupu o zaštiti potrošača, održanom na Pravnom fakultetu u Beogradu, da je tema ovogodišnjeg Svetskog dana potrošača izgrdanja digitalnog tržišta i jačanje poverenja potrošača u elektronske procese koji se na tom tržištu odvijaju.

Detaljnije »
Predstavljeni rezultati IPA projekta Razvoj elektronskog poslovanja

Na završnoj konferenciji „Razvoj elektronskog poslovanja u Srbiji – dostignuća i izazovi“ koja je održana 16. novembra 2016. godine u Beogradu, predstvaljeni su rezultati IPA projekta Razvoj elektronskog poslovanja u protekle dve godine.

Detaljnije »
Održana TAIEX radionica na temu „ Uloga sudskih veštaka u rešavanju potrošačkih sporova“

U Beogradu, 18. i 19. oktobra 2016. godine, održana je TAIEX radionica na temu „Uloga sudskih veštaka u rešavanju potrošačkih sporova“ koju je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija organizovalo u saradnji sa Evropskom komisijom.

Detaljnije »
Održana TAIEX radionica na temu „ Nepoštena poslovna praksa“

U Beogradu, 21. i 22. septembra 2016. godine, održana je TAIEX radionica na temu „Nepoštena poslovna praksa“ koju je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija organizovalo u saradnji sa Evropskom komisijom.

Detaljnije »
Održana svečana dodela sertifikata za oznaku poverenja u elektronskoj trgovini (E-Trustmark)

U utorak, 14. juna 2016. godine, u Beogradu održana je svečana dodela sertifikata predstavnicima malih i srednjih preduzeća za dostizanje visokih standarda u elektronskoj trgovini.
 

Detaljnije »
Održana radionica „Procesi i plaćanja u elektronskoj trgovini – akciono planiranje“

Predstavnici Sektora za zaštitu potrošača učestvovali su na radionici „Procesi i plaćanja u elektronskoj trgovini – akciono planiranje“, organizovanoj u okviru projekta IPA 2012 „Razvoj elektronskog poslovanja“ koji finansira Evropska unija.
 

Detaljnije »
Predstavljena Internet platforma za potrošače u Novom Pazaru

Nakon održanih promocija u Užicu, Kraljevu, Valjevu i Zaječaru, predstavljanje Internet platforme o pravima potrošača u Srbiji koji kupuju na internetu je organizovano i u Novom Pazaru, 7. juna 2016. godine, u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka – SEDA.

Detaljnije »
Predstavljena Internet platforma za potrošače u Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici i Požarevcu

Nova promocija specijalizovane Internet platforme www.e-dukator.rs. održana je u Zrenjaninu, 17. maja 2016. godine, prilikom koje su građani Zrenjanina imali priliku da se edukuju i informišu o svojim potrošačkim pravima i dobiju odgovore na sva pitanja vezana za temu kupovine preko Interneta.
 

Detaljnije »
Predstavljena Internet platforma za potrošače u Kragujevcu i Jagodini

Nakon održanih promocija u Novom Sadu, Subotici i Nišu, predstavljanje Internet platforme o pravima potrošača u Srbiji koji kupuju na Internetu je  organizovano i u Kragujevcu, 12. maja 2016. godine, i Jagodini, 13. maja 2016. godine.

Detaljnije »
Predstavljena Internet platforma za potrošače u Nišu

Specijalizovana Internet platforma www.e-dukator.rs., prva platforma te vrste u Srbiji, razvijena je u okviru aktivnosti IPA projekta „Razvoj elektronskog poslovanja. Promocija ove platforme, treća po redu, održana je 10. maja 2016. u „Media&reform centru“ u Nišu u saradnji sa EU Info kutkom ihttp://e-dukator.rs/z Niša.

Detaljnije »
Predstavljena Internet platforma za potrošače u Subotici

Druga promocija Internet platforme www.e-dukator.rs održana je 27. aprila 2016. na Otvorenom univerzitetu u Subotici. 

Detaljnije »
Predstavljena Internet platforma za potrošače u Novom Sadu

Kako kupovati na Internetu, koji su web sajtovi bezbedni, kome da se obratim ako ne dobijem naručeni proizvod, kome da uputim žalbu – na sva ova i druga pitanja građani Srbije koji koriste Internet za kupovinu od danas mogu da dobiju odgovore na specijalizovanoj Internet platformi www.e-dukator.rs.

Detaljnije »
Održana radionica „Poslovno okruženje za razvoj elektronske trgovine u Srbiji“

Predstavnici Sektora za zaštitu potrošača učestvovali su na radionici „Poslovno okruženje za razvoj elektronske trgovine u Srbiji“, koja je organizovana u  okviru projekta IPA 2012 „Razvoj elektronskog poslovanja“, finansiranog od strane Evropske unije. Radionicu, koja se održala 23. marta 2016. godine u Beogradu, organizovali su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo privrede, a istoj je prisustvovalo više od 80 predstavnika iz vladinog i nevladinog, kao i privatnog sektora i drugih organizacija.

Detaljnije »
Unapređena bilateralna saradnja Srbije i Mađarske

Delegacija Republike Srbije posetila Republiku Mađarsku u cilju daljeg pospešivanja saradnje i razmene iskustva

Detaljnije »
Obeležen Svetski dan prava potrošača

U utorak, 15. marta 2016. godine, u tržnom centru Delta siti, u Beogradu, obeležen je Svetski dan prava potrošača.
 

Detaljnije »
Obeležen Svetski dan prava potrošača u Nišu

U sklopu planiranih aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana potrošača, predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija učestvovali na konferenciji u Medija centru u Nišu, u organizaciji Centra za zaštitu potrošača i unapređenje kvaliteta života građana „Forum“ 

Detaljnije »
Održana sednica Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 28 – Zaštita potrošača i zaštita zdravlja

U četvrtak, 3. marta 2016. godine, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, održana je treća sednica radne grupe Nacionalnog konventa o EU za pregovaračko poglavlje 28 – Zaštita potrošača i zaštita zdravlja.

Detaljnije »
Konferencija povodom završetka tvining projekta IPA 2011 „Sprovođenje prava intelektualne svojine“

Konferencija povodom završetka tvining projekta  „Sprovođenje prava intelektualne svojine“ održana je 22. januara 2016. godine u hotelu Zira u Beogradu.

Detaljnije »
Prenosivost broja u mobilnoj mreži - obaveštavanje potrošača

Organizacija potrošača Kragujevac je, u okviru projekta Savetovalište za potrošače za region Šumadije i Zapadne Srbije, organizovala konferenciju za novinare na temu prava potrošača u oblasti elektronskih komunikacija.

Detaljnije »
Održana radionica „Obuka za trenere i savetnike u oblasti elektronske trgovine“

U okviru projekta IPA 2012 „Razvoj elektronskog poslovanja“, koji finansira Evropska unija, održana je radionica pod nazivom „Obuka za trenere i savetnike u oblasti elektronske trgovine“.

Detaljnije »
Počinje kampanja protiv falsifikovanih igračaka

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu, Ministarstvom finansija, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Republičkim javnim tužilaštvom i Privrednom komorom Srbije pokreće kampanju podizanja svesti potrošača o štetnim posledicama koje mogu imati falsifikovani proizvodi, sa osvrtom na tri visoko rizične kategorije proizvoda: igračke, hranu i opremu za mobilne telefone.

Detaljnije »
Izrađena brošura o nepoštenoj poslovnoj praksi

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji su u akademskoj 2014/15 godini u okviru Master programa “Master in European Integrations” pohađali izborni kurs "EU Consumer Law and Policy", izradili su Brošuru pod nazivom "Zaštita prava potrošača u slučajevima nepoštene poslovne prakse u Srbiji"

Detaljnije »
Svetski dan potrošača

Svetski dan potrošača

Detaljnije »
Održan bilateralni skrining za Pregovaračko poglavlje 28 – zaštita potrošača i zaštita zdravlja

Održan bilateralni skrining za Pregovaračko poglavlje 28 – zaštita potrošača i zaštita zdravlja

Detaljnije »
Održan eksplanatorni skrining za Poglavlje 28 – zaštita potrošača i zaštita zdravlja

Održan eksplanatorni skrining za Poglavlje 28 – zaštita potrošača i zaštita zdravlja

Detaljnije »
Počela primena Zakona o zaštiti potrošača

Novi Zakon počeo sa primenom 22. septembra 2014. godine

Detaljnije »
Usvojen novi Zakon o zaštiti potrošača

Narodna Skupština Republike Srbije na sednici 13. juna 2014. godine usvojila Zakon o zaštiti potrošača

Detaljnije »
Održana završna konferencija IPA 2009

Nakon skoro tri godine implementacije, završava se projekat IPA 2009 Jačanje zaštite potrošača u Srbiji

Detaljnije »
Svetski dan potrošača

15. marta obeležava se Svetski dan prava potrošača, koji su 1983. ustanovile UN sa ciljem da se unaprede prava potrošača širom sveta

Detaljnije »
Raspisan javni konkurs za 2014. godinu

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija raspisalo je konkurs za finansiranje programa od javnog interesa u oblasti zaštite potrošača za 2014. godinu na temu Pružanje pravne pomoći potrošačima savetovanjem i postupanjem po prigovorima potrošača

Detaljnije »
Produžen EU projekat "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji"

Projekat "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji", koji finansira Evropska unija, iako je trebalo da bude završen 10. februara 2014. godine biće produžen za tri meseca.

Detaljnije »
Održana centralna javna rasprava o Nacrtu zakona o zaštiti potrošača Detaljnije »
Održana četvrta sednica Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača

Dana 8. oktobra 2013. godine, održana je četvrta sednica Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača kojom predsedava potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Detaljnije »
Održana radionica "Upravljanje projektima"

Predstavnici udruženja potrošača i resornog ministarstva upoznati sa evropskom praksom u upravljanju projektima

Detaljnije »
Javna rasprava o Nacrtu Zakona o zaštiti potrošača

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija pokrenulo javnu raspravu o Nacrtu Zakona o zaštiti potrošača

 

Detaljnije »
Usvojena Strategija zaštite potrošača

Vlada na sednici 31. jula 2013. godine usvojila Strategiju zaštite potrošača za period 2013-2018. godine

Detaljnije »
Održana javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija je organizovalo Javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o zaštiti potrošača u Srbiji, koja je održana 16. jula 2013. godine u Privrednoj komori Srbije.

Detaljnije »
Počela javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača trajaće od  8. jula do 8. avgusta 2013. godine.

Detaljnije »
Održan seminar "Vansudsko rešavanje potrošačkih sporova"

Dvodnevni seminar održan 27. i 28. juna 2013. godine u "Sava Centru"

Detaljnije »
Održana prezentacija Registra prigovora potrošača (CCR)

Registar prigovora potrošača je rezulatat rada IPA projekta "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji" i Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija

Detaljnije »
Održana radionica "Veštine u rešavanju potrošačkih sporova"

Radionica se održala 19. i 20. juna 2013. godine u hotelu "Astorija" u Beogradu

Detaljnije »
Održana treća sednica Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača

Treća sednica Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača održala se 25. marta 2013. godine

Detaljnije »
Javna rasprava o Nacrtu strategije zaštite potrošača

Održana javna rasprava o Nacrtu strategije zaštite potrošača

Detaljnije »
Sajam potrošačkih prava u TC „DeltaCity“

15. marta 2013. godine u TC „DeltaCity“ održava se „Sajam potrošačkih prava“

Detaljnije »
Počela javna rasprava o Nacrtu strategije zaštite potrošača za period 2013-2018. godina

Javna rasprava trajaće od 28. februara do 20. marta 2013. godine

Detaljnije »
Održana druga sednica Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača

Dana 20. februara 2013. održana je druga sednica Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača u Vladi Republike Srbije

Detaljnije »
Održan seminar o tržišnom nadzoru u oblasti zaštite potrošača

U okviru implementacije IPA 2009 projekta Jačanje zaštite potrošača u Srbiji, održan seminar „Tržišni nadzor u oblasti zaštite potrošača: uloga organa uprave i sudova“ 1. februara 2013. godine u hotelu „Park“ u Beogradu

Detaljnije »
Održan seminar "Pravne tekovine EU u oblasti zaštite potrošača"

U okviru implementacije IPA 2009 projekta Jačanje zaštite potrošača u Srbiji, održan seminar „Pravne tekovine EU u oblasti zaštite potrošača“ 24. januara 2013. godine u hotelu „Park“ u Beogradu

Detaljnije »
Održana konstitutivna sednica Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača

Dana 29. oktobra 2012. održana je prva sednica Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača u Vladi Republike Srbije

Detaljnije »
Saradnja aktera u oblasti zaštite potrošača

Održan seminar „Kako unaprediti međusobne odnose i saradnju“

Detaljnije »
Obrazovan Nacionalni savet za zaštitu potrošača

Dalji koraci na unapređenju oblasti zaštite potrošača u Republici Srbiji

Detaljnije »
Radni doručak sa predstavnicima medija

Održan radni doručak za medije sa temom zaštite prava korisnika turističkih usluga

Detaljnije »
Sajam potrošačkih prava

30. marta 2012. godine u TC „Ušće“ održan „Sajam potrošačkih prava

Detaljnije »
Svetski dan potrošača – Radni okrugli sto

Beograd, 16. mart 2012. godine – Povodom 15. marta - Svetskog dana potrošača organizovan radni okrugli sto na temu „Unapređenje svesti potrošača u Srbiji u kontekstu nedavno sprovedenog nacionalnog istraživanja“

Detaljnije »
Konferencija „Zaštita potrošača u Srbiji: kako je poboljšati“

U saradnji sa timom IPA projekta Jačanje zaštite potrošača u Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, je 14. decembra 2011. godine organizovalo konferenciju „Zaštita potrošača u Srbiji: kako je poboljšati“ koja predstavlja prvi korak u okviru projekta usmeren na podizanje svesti o potrošačkim pitanjima.

Detaljnije »

Vesti

Partneri

Zaštitite prava

Zaštitite svoja zakonom garantovana potrošačka prava kroz četiri koraka:

1. Obratite se trgovcu 

2. Obratite se regionalnom savetovalištu

3. Vansudsko rešavanje potrošačkog spora

4. Sudska zaštita

Preuzmite publikacije

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. Pravila korišćenja | Impresum