ИНФО

ИНФО
Обележен Светски дан потрошача у Tрговачкој школи у Београду

Обележен Светски дан потрошача у Tрговачкој школи у Београду

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је поштовање права потрошача од кључног значаја за развој области трговине која у Републици Србији има дугу традицију и велики потенцијал.

На манифестацији поводом Светског дана права потрошача, која је одржана у Трговачкој школи у Београду, Матић је поручила ученицима те школе и њиховим гостима из гимназије „Душан Васиљев“ из Кикинде, као и свим младим грађанима, да је важно да они као будући трговци разумеју значај потрошачкoг права и у дигиталној сфери, будући да је електронска трговина у успону.

„Данашње младе генерација биће носиоци надолазеће експанзије тржишта електронске трговине, за коју се предвиђа да ће до 2030. представљати чак 90% укупне трговине на глобалном нивоу“, навела је државна секретарка, истичући неопходност заштите корисничких права у онлајн купопродаји, али и заштиту личних података и подизања онлајн безбедности уопште.

Матић је додала да Министарство унапређује регулативу на пољу заштите потрошача и припрема допуне и измене закона о заштити права потрошача, нове законе о трговини и електронској трговини, као и нови закон о електронским комуникацијама, док ће унапређењу ове области допринети и Национални регистар потрошачких приговора.

Присутнима се, такође,  обратила и помоћница министра Сектора за заштиту потрошача у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Вишња Ракић, која је том приликом истакла значај константне едукације како потрошача, тако и трговаца о заштити права и интереса потрошача. „Изузетно ми је задовољство што се данас налазимо баш овде јер желимо да на овај начин додатно едукујемо наше најмлађе потрошаче, а будуће трговце, и да им приближимо тему заштите потрошача јер ће сутра те младе генерације својим радом и залагањем додатно афирмисати ову област“ казала је Ракић.

Ракић је затим присутнима представила 4 видео спота који третирају најчешће потрошачке теме, као што су трговина на мало, електронска трговина, телекомуникационе услуге и туристичке услуге, а који су настали за потребе кампање о заштити потрошача „Да куповина буде милина“ коју Министарство спроводи у оквиру Твининг пројекта „Даљи развој заштите потрошача у Србији“.

Њ.Е. Дагмар Репчекова, амбасадорка Словачке Републике у Србији је поздравила све присутне и том приликом истакла најчешће проблеме са којима се потрошачи суочавају у Словачкој Републици, и такође подржала ресорно министарство у даљем раду у области заштите потрошача.

Директорка Трговачке школе у Београду, Мира Лекић, је као домаћин пожелела добродошлицу свим присутнима и изразила велико задовољство поводом сарадње са Министарством трговине, туризма и телекомуникација на организовању Светског дана потрошача.

У наставку програма одржан је квиз о познавању права потрошача у којем су се такмичили ученици  Трговачке школе из Београда и ученици из гимназије „Душан Васиљев“ из Кикинде. Иако су ученици обе школе показали завидан ниво познавања права и обавеза како потрошача, тако и трговаца, победили су ученици Трговачке школе. Након проглашења победника, помоћница министра Сектора за заштиту потрошача, Вишња Ракић и амбасадорка Словачке Републике у Србији, Њ.Е. Дагмар Репчекова, су ученицима оба тима уручили награде и пригодне поклоне.

Светски дан права потрошача обележава се сваког 15. марта од 1983. године, одлуком Уједињених нација, са циљем да се промовишу основна потрошачка права као и да се афирмише знање као једна од најбитнијих вредности друштва.

 

Print