ИНФО

ИНФО
Помоћница министра Вишња Ракић најавила јавну расправу Нацрта закона о заштити потрошача

Помоћница министра Вишња Ракић најавила јавну расправу Нацрта закона о заштити потрошача

Помоћница министра Сектора за заштиту потрошача у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Вишња Ракић, је гостујући у емисији „Јутро са Јованом и Срђаном“ на телевизији „Прва“ најавила јавну расправу Нацрта закона о заштити потрошача и том приликом додала да су имплементиране скоро све директиве ЕУ, што представља велики корак у процесу приступња Републике Србије Европској унији.

Ракић је објаснила поступак вансудског решавања потрошачих спорова који представља новину предвиђену овим нацртом закона. „Први корак потрошача је да се обрати трговцу и покрене рекламациони поступак.  Уколико је незадовољан одговором на уложену рекламацију, потрошач може да се обрати телу за вансудско решавање потрошачког спора“ истакла је Ракић и додала да тела за вансудско решавање потрошачких спорова, која су евиндентирана код Министарства трговине, туризма и телекомуникација, чине дипломирани правници са две године искуства у грађанском праву и лиценцом медијатора.

„Имајући у виду да су судски поступци скупи, да трају дуго, услед чега долази до застарелости предмета, вансудско решавање потрошачких спорова предстваља одличан механизам заштите права потрошача“, закључила је Ракић. Ракић је нагласила да је новим законом прописана обавеза трговаца да учествују у поступцима вансудског решавања потрошачких спорова. „Уколико то не учине, прописан је прекршајни налог“ истакла је Ракић.

У наставку емисије Ракић је говорећи о најчешћим потрошачким приговорима, истакла да се највећи број приговора односи на обућу, одећу, белу технику, као и намештај због рока испоруке и квалитета извршене испоруке.

 

 

Print