ИНФО

ИНФО
Помоћница министра Сектора за заштиту потрошача, Вишња Ракић, о новинама у Нацрту закона о заштити потрошача

Помоћница министра Сектора за заштиту потрошача, Вишња Ракић, о новинама у Нацрту закона о заштити потрошача

Помоћница министра Сектора за заштиту потрошача у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Вишња Ракић, је гостујући у емисији „Ново јутро“ на телевизији „Пинк“ подсетила јавност да је у току јавна расправа о Нацрту закона о заштити потрошача. Она је том приликом истакла значај унапређења вансудског решавања потрошачких спорова, које је предвиђено у Нацрту закона о заштити потрошача. „ Судови су затрпани предметима, не само код нас него свуда у свету“, изјавила је госпођа Ракић и додала да ће у решавању потрошачких спорова учествовати дипломирани правници, који имају лиценцу Министарства правде и најмање две године искуства у решавању грађанских спорова.

Говорећи о новинама које предвиђа Нацрт закона о заштити потрошача, госпођа Ракић је најавила  увођење Регистра „Не зови“, који ће омогућити евидентирање бројева телефона потрошача који не желе да им се трговци обраћају ради нуђења робе и услуга преко телефона. „Регистар је осмишљен тако да потрошач код свог оператoра, са који има закључен уговор, попуњава образац и на тај начин спречава позиве насртљивих трговаца“, истакла је помоћница министра и додала да су Нацртом предвиђене високе казне за трговце који не буду поштовали ове законске одредбе.

Нацрт закона предвиђа и увођење прекршајних налога за лакше прекршаје трговац. „То су  налози за лакше прекршаје, када тржишни инспектор има могућност да предочи прекршај трговцу, а он прихвати да у краћем року уплати пола износа казне, сматра се да је спор решен“, рекла је помоћница министра и том приликом истакла да ће такви налози моћи да се издају само у случају прекршаја за које постоје фиксне казне.

 

 

Print