ИНФО

ИНФО
Помоћница министра Вишња Ракић за РТС о обавезама трговаца, предвиђеним у Нацрту закона о заштити потрошача

Помоћница министра Вишња Ракић за РТС о обавезама трговаца, предвиђеним у Нацрту закона о заштити потрошача

Помоћница министра Сектора за заштиту потрошача у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Вишња Ракић, је гостујући у Јутарњем програму РТС-а, говорила, између осталог и о обавезама трговаца,  предвиђеним у Нацрту  закона о заштити потрошача.

Помоћница министра је том приликом истакла значај унапређења вансудског решавања потрошачких спорова, које је предвиђено у Нацрту закона о заштити потрошача. „Имајући у виду да су судски спорови скупи, да трају дуго, услед чега долази до застарелости предмета, вансудско решавање потрошачких спорова је одличан механизам заштите права потрошача“, закључила је  госпођа Ракић. Она је том приликом истакла да су трговци у обавези да учествују у поступцима вансудског решавања потрошачких спорова, као и да у свом продајном објекту на видном месту истакну да учествују у овим споровима.

„Тела за вансудско решавање потрошачких спорова, која су евидентирана код Министарства трговине, туризма и телекомуникација, чине дипломирани правници са две године искуства у грађанском праву и лиценцом Министарства правде“, истакла је помоћница министра.

Нацрт закона о заштити потрошача предвиђа и увођење прекршајних налога за лакше прекршаје трговаца. „Тржишни инспектор има могућност да предочи прекршај трговцу, укилоко трговац прихвати да у законом предвиђеном року уплати пола износа казне, сматра се да је спор решен, навела је госпођа Ракић и том приликом додала да ће такви налози моћи да се издају само у случају прекршаја за које постоје фиксне казне.

У наставку емисије помоћница министра је говорила о увођењу регистра „Не зови“, који омогућава потрошачима да код свог оператора попуне образац, који се прослеђује Рателу, који на свом сајту објављује листу телефинских бројева без личних података. „Трговац пре него позове потрошача, на сајту Ратела, може видети евидентиране бројеве телефона потрошача који не желе да буду позивани“, истакла је помоћница министра и додала да су Нацртом предвиђене високе казне за трговце који не буду поштовали ове законске одредбе.

Print