ИНФО

ИНФО
Помоћница министра Вишња Ракић за РТС о експанзији „ON LINE“ трговине у 2020. години

Помоћница министра Вишња Ракић за РТС о експанзији „ON LINE“ трговине у 2020. години

Помоћница министра у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Вишња Ракић, гостујући у јутарњем програму РТС-а, изјавила је да на основу података и евиденције коју води министарство, „on line“ трогoвина, ако се пореди првих шест месеци прошле године и првих шест месеци 2020. године, доживела велику експанзију.

На питање о броју приговора, Ракић је нагласила да је број приговора већи за 30 %, у односу на фебруар прошле године, те да су ти подаци очекивани, обзиром да расте куповина,  расте и број приговора.

Ракић је додала да када је реч о приговорима, највише приговора је у вези са поступком рекламације, да трговци имају обавезу да прихвате рекламацију потрошача уколико је она основана и да се највише рекламација односи на обућу и техничку робу.

„Поступак рекламације тече тако што се потрошач обраћа продавцу, попуњава рекламациони лист и самим тим наводи потрошачки проблем који има. Трговац узима у разматрање његову рекламацију и решава је уколико је она оправдана. Целокупан поступак рекламације је јасно Законски дефинисан. Уколико потрошач није задовољан одговором на рекламацију, може у сваком тренутку потражити помоћ од удружења која се баве заштитом права потрошача, али се може обратити и инспекцији“-истакла је Ракић.

Помоћница министра је изјавила, да када се говори о року испоруке, у складу са Законом, рок испоруке је 30 дана од дана закључења уговора,  да потрошач има право да се у року од  14 дана након куповине предомисли, односно одустане од уговора и  да врати робу трговцу, а да је у тој ситуацији трговац дужан да врати новац потрошачу, али и  да се ово не односи на кварљиву робу, или робу произведену по посебним захтевима.

Ракић је посебно нагласила да Министарство трговине, туризма и телекомуникација чини један комплетан систем у области заштите права потрошача јер се у оквиру министарства налазе Сектор за заштиту потрошача, Сектор тржишну инспекцију и Сектор за туристичку инспекцију и телекомуникације.

Print