ИНФО

ИНФО
Помоћница министра Вишња Ракић за РТС о онлајн трговини у време пандемије

Помоћница министра Вишња Ракић за РТС о онлајн трговини у време пандемије

Помоћница министра Сектора за заштиту потрошача у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Вишња Ракић, изјавила је да је онлајн трговина и даље у експанзији, пре свега због пандемије изазване вирусом корона и да проценат онлајн куповине и даље расте.

Она је гостујући у Јутарњем програму РТС-а нагласила да је у односу на период пре пандемије, проценат онлајн трговине повећан за 30%, а да је у последњих петнаест дана тај проценат већи и износи око 45%, те да самим тим расте и број потрошачких приговора.

Оно што је најважније, како је истакла Ракић, јесте да потрошачи знају да приликом онлајн куповине, уз образац за одустанак, који је трговац у обавези да им достави приликом испоруке робе, могу у року од 14 дана од дана преузимања робе да је врате, без навођења разлога и додатних трошкова.

Говорећи о разлици између онлајн трговине и трговине у малопродајним објектима, Ракић је нагласила, да је значајно да потрошачи знају, да када одустану од уговора на даљину, имају обавезу да у року од 14 дана врате робу трговцу, а трговац врати новац у законом предвиђеном року од 14 дана од дана пријема обрасца за одустанак.

Упитана колико је тржишна инспекција надлежна за решавање оваквих питања, Ракић је истакла да је у Републици Србији третуно запослено близу 400 тржишних инспектора, који дају свој максимум што се тиче решавања приговора потрошача, али и да се Сектор за заштиту потрошача такође бави приговорима потрошача.

Print