ИНФО

ИНФО
Обележен Светски дан права потрошача

Обележен Светски дан права потрошача

Министарство трговине, туризма и телекомуникација и ове године је традиционално обележило Светски дан права потрошача под слоганом "Е-киоск, ваш партнер у куповини!".

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Урош Кандић је поводом Светског дана права потрошача, организованом у тржном центру „Галерија“, истакao да је овај догађај од изузетног значаја за подизање свест грађана Србије о потрошачким правима.

„Данас промовишемо Е-киоск у ужем смислу, а електронску куповину у ширем смислу. Електронска куповина је прошле године у односу на 2020. годину порасла за 70 одсто и обрт на том тржишту у Србији је 55 милијарди динара. Када су у питању приговори потрошача они се мање односе на електронску куповину, него на традиционалну, само 7 одсто њих се односи на онлaјн куповину“, истакао је државни секретар, Урош Кандић.

Присутнима се, такође, обратио и представник „Организације потрошача Крагујевца“ из Крагујевца, Зоран Николић и том приликом нагласио да је Е-киоск, начин да се потрошачи упознају са својим правима на „лицу места“, односно пре одласка у куповину.

,,Оно што знамо и о чему стално причамо је недовољна информисаност потрошача о својим правима, што је послужило као идеја за настанак Е-киоска.  Ово је област која мора да буде перманентна и у којој потрошачи сами морају бити свесни својих права. Колико год кампање биле једнократне, заштита потрошача је континуирана мисија“, закључио је представник „Организације потрошача Крагујевца“, Зоран Николић.

„Е – киоск, ваш партнер у куповини!“ је пилот пројекат који је Министарства трговине, туризма и телекомуникација организовало у блиској сарадњи са експератима Твининг пројекта ИПА 2018 „Даље јачање заштите потрошача у Србији у новим тржишним условима“, у циљу проширивања овог пројекта и на друга места широм Републике Србије.

Е-киоск је електронско средство за пружање информација потрошачима о релевантним питањима која се тичу заштите права потрошача, али и обавеза.

На  веб сајту Министарства трговине туризма и телекомуникација - Сектора за заштиту потрошача доступна је апликација https://zastitapotrosaca.gov.rs/ekiosk овог информативног средства.

Print