ИНФО

ИНФО

Изабрани и награђени најбољи видео спотови ученика средњих школа на тему „УПОЗНАЈ СВОЈА ПОТРОШАЧКА ПРАВА“,

Награде ученицима за најбоље видео радове на тему потрошачких права

Министарство унутрашње и спољне трговине и Твининг пројекат „Даље јачање заштите потрошача у Србији у новим тржишним условима“, у оквиру многобројних промотивних активности, чији је циљ константно подизање свести јавности о правима потрошача, организовали су такмичење за ученике средњих школа у Србији под називом „Упознај своја потрошачка права“. Активност је спроведена у сарадњи са Министарством просвете, које је поздравило иницијативу Пројекта.

На интернет страници Министарства 1. септембра расписан је конкурс за ученике средњих школа, у оквиру ког је требало доставити видео спот на тему потрошачких права до 30. септембра. Пристигло је 22 видео спота што је доказ великог интересовања и посвећености школа у раду са ученицима. Видео радове је оцењивала петочлана комисија која се састојала од представника Министарства унутрашње и спољне трговине, Министарства просвете, удружења за заштиту потрошача, тима на твининг пројекту и филмске и позоришне уметности.

Церемонија доделе награда за најбоље видео радове одржала се на Београдском сајму у уторак 25. октобра 2022. године у оквиру Сајма образовања и наставних средстава.  Церемонији доделе награда присуствовало је седам школа које су и добитнице признања, а представници школа били су ученици који су учествовали у изради спота и њихови ментори. Проглашен је победник конкурса, као и тим који је заузео друго место, а креативност и посвећеност у изради видео спотова утицала је на одлуку Комисије да додели награде за додатних пет видео радова у оквиру посебних признања.

Прво место конкурса за најбољи видео спот на тему потрошачких права освојили су ученици Гимназије „Живорад Јанковић“ из Новог Сада.

 

Друго место  додељено је ученицима Економско-трговинске школе из Параћина.

 

Посебна признања добили су ученици Средње стручне школе „4. јули“ из Врбаса за компатибилност теме видеа, аутентичност и изражавање стварне животне ситуације, Школе за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“ из Београда за креативност и указивање на проблеме са којима се суочавају грађани са оштећењем вида у остваривању својих потрошачких права, Гимназије и стручне школе „Доситеј Обрадовић“ из Новог Кнежевца, за компатибилност теме видеа, односно пружање релевантних информација и практични пример, Средње школе „Ђура Јакшић“ из Српске Црње за креативност, уметнички наступ и естетске утиске и Техничке школе „Милева Марић-Ајнштајн“ из Новог Сада за креативност, уметнички наступ и естетске утиске.

Приликом проглашења победника и специјалних признања додељене су и награде свим ученицима и менторима, а додатне награде су додељене и ученицима који су тачно одговарали на питања квиза који је организован на крају доделе награда при чему су ученици показали велико знање у познавању потрошачких права.

Print