ИНФО

ИНФО
Oдржана завршна Конференција пројекта ,,Даље јачање заштите потрошача у Србији у новим тржишним условима“

Oдржана завршна Конференција пројекта ,,Даље јачање заштите потрошача у Србији у новим тржишним условима“

Поводом успешног завршетка Твининг пројекта ,, Даље јачање заштите потрошача у Србији у новим тржишним условима“, који финансира Европска унија претприступним фондовима ИПА 2018, 16.05.2023. године у хотелу „Crowne Plaza“ одржана је завршна Конференција. Министар Томислав Момировић је у свом говору указао на изузетну сарадњу ЕУ и Републике Србије у области заштите потрошача посебно имајући у виду преговарачку позицију  за поглавље 28 у оквиру процеса приступања Европској унији.

Министар Момировић је истакао да је имплементација Пројекта започела паралелно са применом Закона о заштити потрошача чиме је Министарство унутрашње и спољне трговине показало посвећеност да систематично спроводи политику заштите потрошача. Додао је и да је паралелно спровођење Пројекта и почетак примене Закона омогућило да представници институција наше земље сарађују са експертима из других земаља чланица који имају другачије системе заштите, али који почивају на истим принципима и основним правима потрошача.

Нагласио је да у  Министарству у наредном периоду предстоје значајне активности на даљој сарадњи ефикасног и умреженог система заштите, а међу приоритетима се издвајају потреба за већим ангажовањем локалне самоупправе у систему заштите, даљем јачању удружења за заштиту потрошача  кроз њихово умрежавање и јачање институционалних капацитета у смислу праћења савременог тржишта, као и дигитализацију сопственог рада, са праћењем  пораста интересовања за онлајн куповином. Посебно је истакао и да предстоји реализација новог пројекта ИПА 2021 чију једну од компоненти чини заштита потрошача.

,,Верујемо да ћемо, као што смо остварили резултате у претходном периоду на овом пројекту који је у својој завршној фази, и у наредном трогодишњем периоду, колико је трајање ИПА 2021, који финансира ЕУ, остварити очекиване резултате“ , рекао је министар Момировић.

Помоћник министра Сектора за заштиту потрошача, Вишња Ракић, истакла је да је сам почетак Пројекта био изазов, будући да се почетак реализације пројекта померила за годину дана по избијању Ковида 19 који је изазвао велике промене на светском тржишту, као и да је Пројекат у великој мери испратио промене и пружио подршку да се Министарство законски и административно прилагоди новим глобалним кретањима.

,,Поред вансудског решавања спорова, постигнут је још један битан резултат преданог рада представника Сектора, уз помоћ Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања, а то је увођење заштите потрошача у образовни систем“, истакла  је Ракић и додала да обрађивање потрошачких тема у наставном плану и програму на основном и средњем нивоу чини један од приоритета у постизању високог нивоа свести о заштити потрошача будући да представља системско деловање на друштво.

Конференцији су присуствовали министар Томислав Момировић и помоћник министра Вишња Ракић представници делегације ЕУ и земаља чланица ЕУ које су спроводиле пројекат: Словачка, Пољска, Немачка, Мађарска и Чешка. Присутнима су се обратили г-дин Мартин Клауке из делегације Европске уније, Њ.Е. г-дин Федор Росоха, амбасадор Републике Словачке, представник амбасаде Немачке и г-ђа Ивана Павловска, вођа пројекта у име државе чланице (Словачка).

Спровођење пројекта „ Даље јачање заштите потрошача у Србији  у новим тржишним условима“ ИПА 2018 спроводи се од јуна 2021. до јуна 2023. године и у његовој реализацији учествују из ЕУ: Словачка, Пољска, Немачка, Чешка и Мађарска. Постигнути су изузетни резултати у току двогодишње имплементације који се огледају у унапређењу целокупног система заштите потрошача РС, што подразумева унапређење законодавног, институционалног и образовног оквира, као и подизање свести јавности о важности заштите потрошача.

Print