ИНФО

ИНФО
Одржана конференција поводом завршетка Твининг пројекта ИПА 2013 "Даљи развој заштите потрошача у Србији"

Одржана конференција поводом завршетка Твининг пројекта ИПА 2013 "Даљи развој заштите потрошача у Србији"

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на конференцији поводом завршетка твининг пројекта „Даљи развој заштите потрошача у Србији“ да се до краја 2019. године, очекује усвајање новог Закона о заштити потрошача и доношење Стратегије заштите потрошача за период 2019-2024. године.

Конференција је одржана 25. јула 2019. године у Клубу посланика у Београду, поводом успешне реализације твининг пројекта „Даљи развој заштите потрошача у Србији“, а који је спровело Министарство трговине, туризма и телекомуникација у сарадњи са Министарством за иновације и технологију Мађарске и Регионалном развојном агенцијом Сенец-Пезинок из Словачке Републике.

„Усклађивање прописа са европским правом није само себи циљ, већ нова законска решења треба да допринесу изградњи ефикасног и умреженог система заштите потрошача. Потрошачи, као кључни учесници на тржишту, морају да имају пуну заштиту државе“, истакла је Матић.

Присутнима се обратила и помоћница министра за Сектор за заштиту потрошача и вођа Пројекта у име државе кориснице, Вишња Ракић, и том приликом истакла задовољство постигнутим резултатима и успешно реализованим свим активностима предвиђеним овим пројектом који је отпочео у августу месецу 2017. године. 

„Током овог пројекта спроведена је 21 обука чији су полазници били сви релевантни актери у области заштите потрошача. На овај начин смо ојачали институционалне капацитете и наставили и унапредили вишегодишњу добру сарадњу са свим надлежним органима у области заштите потрошача и тако показали да смо сви заједно, владин али и невлдин сектор, на истом задатку, да нам је свима циљ стварање бољег и одрживог система заштите потрошача“, истакла је Ракић.

Том приликом Ракић је напоменула, да је један од резултата Пројекта унапређена верзија Националног регистра потрошачких приговора путем кога потрошачи могу онлајн пријавити свој потрошачки проблем у виду приговора. 

Присутнима се такође обратио шеф операција економског сектора, испред Делегације Европске уније у Републици Србији, који је истакао да је вансудско решавање потрошачких спорова добро и за трговца и за потрошача и да представља начин да се избегну скупи судски поступци, додавши да је ефикаснија заштита потрошача важна за функционисање економије.

Њ.Е. г. др Атила Пинтер, испред амбасаде Републике Мађарске у Београду, навео је да Мађарска подржава приступање Србије ЕУ, те да је Србија Мађарској одувек била партнер.

Испред амбасаде Словачке Републике у Београду, обратила се Њ.Е. гђа Дагмар Репчекова и том приликом истакла да ће Србија морати да се у области заштите потрошача суочи са два феномена модерног времена, а то су растући значај е-трговине и повећање спорова за заштиту права потрошача.

Присутнима су се обратили  гђа Николета Кестхеји, заменик државног секретара и вођа пројекта у име државе чланице ЕУ, из Министарства за иновације и технологију Мађарске и Марко Јовановић, помоћник министра у Сектору за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, Министарства финансија Републике Србије.

Стални саветник за твининг у име државе чланице ЕУ, г. Петер Арањи, је презентовао резултате Пројекта, док је стални саветник за твининг у име државе кориснице, Оливера Марић, говорила о партнерској сарадњи две администрације на реализацији овог пројекта и будућим корацима Сектора за заштиту потрошача у смислу спровођења ИПА пројекта. 

Као крајњи резултат пројекта, заштита потрошача у Републици Србији је додатно унапређење кроз усклађивање са законодавством ЕУ и подизање свести потрошача, трговаца и стручне јавности о потрошачким правима.
 

Print