ИНФО

ИНФО
Унапређена билатерална сарадња Србије и Мађарске

Унапређена билатерална сарадња Србије и Мађарске

Помоћник министра Сектора за заштиту потрошача Весна Новаковић учествовала је у Мађарској на Осмом заседању Заједничке комисије за економску сарадњу између Републике Србије и Републике Мађарске. Заседање Комисије је одржано у Будимпешти, 17. и 18. марта 2016. године, у складу са Споразумом о економској сарадњи потписаног 2005. године између Савета министара Србије и Црне Горе и Владе Републике Мађарске.

Једна од тачака Дневног реда овогодишњег заседања Комисије, између осталих, била је и „Сарадња у области развоја пословних активности, малих и средњих предузећа, заштите потрошача и тржишног надзора“. На одржаном заседању, представници српске и мађарске делегације разменили су информације о тренутном стању у области заштите потрошача и тржишног надзора и изразили интересовање и спремност за међусобну сарадњу. Постигнут је и договор да осим размене информација и искустава, а у складу са својим могућностима, обе стране обезбеде и оквире директне сарадње које би укључивале и краткорочне размене стручњака у овим областима. Стране су изразиле и иницијативу да се што детаљније међусобно упознају са институционалним системом, националним законодавством и стратегијама из области заштите потрошача и тржишног надзора. У том циљу, представници мађарске делегације су показали интересовање за организацију билатералних студијских путовања и сарадњу на пољу образовања стручњака из области заштите потрошача и тржишног надзора.

Делегацију Републике Србије која је укључивала амбасадора Републике Србије у Мађарској, као и представнике Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства здравља, Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Министарства спољних послова, Министарства рударства и енергетике, Министарства финансија, Министарства привреде, Канцеларије за европске интеграције, Привредне коморе Србије, предводила је Снежана Богосављевић Бошковић, министар пољопривреде и заштите животне средине, копредседник Заједничке комисије за економску сарадњу између Републике Србије и Републике Мађарске.

Print