ИНФО

ИНФО
Почиње кампања против фалсификованих играчака

Почиње кампања против фалсификованих играчака

Министарство трговине, туризма и телекомуникација у сарадњи са Заводом за интелектуалну својину, Министарством финансија, Министарством здравља, Министарством унутрашњих послова, Републичким јавним тужилаштвом и Привредном комором Србије покреће кампању подизања свести потрошача о штетним последицама које могу имати фалсификовани производи, са освртом на три високо ризичне категорије производа: играчке, храну и опрему за мобилне телефоне.

Кампања почиње у четвртак, 17. децембра промовисањем и дистрибуцијом прве публикације која се односи на кривотворене играчке.

Публикација о кривотвореним играчкама је данас подељена родитељима односно васпитачима у вртићима у Београду.

Публикација о кривотвореним играчкама носи кључну поруку упућену родитељима: Сигурно не бисте ризиковали живот свог детета!

Публикација садржи информације о куповини кривотворених играчака које могу озбиљно угрозити здравље детета. Кривотворене играчке су обично јефтиније од оригиналних, али лако могу да се покваре и да угрозе безбедност детета.

Кривотворене играчке се обично производе у незаконитим условима и без поштовања здравствених и безбедносних прописа. Сировине које се користе за производњу кривотворених играчака не подвргавају се контроли и могу да садрже велику количину отрова, укључујући хемикалије које могу проузроковати тешке здравствене последице. Стандард производње таквих играчака обично је низак и често се дешава да ситни делови играчака отпадну, због чега је дете изложено ризику од гушења.

Током 2014. године, надлежни органи запленили су више од 107.000 кривотворених играчака намењених потрошачима у Србији. Ове кривотворене играчке могле су да угрозе децу и задржане су на граници или су повучене из малопродајних објеката у којима потрошачи купују.

Потрошачи треба добро да размисле приликом куповине кривотворених играчака. Конкретно, потрошачи треба да обрате пажњу на цену, квалитет производа, место продаје и амбалажу.

Ако потрошач, након куповине, утврди да је купио кривотворену играчку, треба да контактира произвођача оригиналне играчке или Тржишну инспекцију при Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Тел: +381 (11) 361 4334, E-mail: stopfalsifikati@mtt.gov.rs

Ову активност подржава Твининг пројекат ИПА 2011 -Спровођење права интелектуалне својине, који се финансира из средстава ЕУ.

У оквиру кампање припремљена је публикација под називом "Сигурно не бисте ризиковали живот свог детета!", а коју можете преузети кликом на следећи линк.

Print