ИНФО

ИНФО
Одржана завршна конференција ИПА 2009

Одржана завршна конференција ИПА 2009

Поводом завршетка пројекта Јачање заштите потрошача у Србији, одржана je завршна конференција y Београду којој су присуствовали бројни представници владиног, невладиног и привредног сектора, а на којој су представљени резултати успешно реализованог пројекта.

Јачање заштите потрошача у Србији, финансиран предприступним фондовима Европске уније, након 33 месеца реализације на читавој територији Србије, завршава се 10. маја 2013. године. У периоду реализације уложено је много труда и знања како би се ниво заштите потрошача у Србији повећао и приближио нивоу Европске уније.  О успешности уложених напора говори и податак да га је Делегација Европске уније у Републици Србији уврстила на листу успешних пројеката које финансира ЕУ.

Конференцију су говором добродошлице отворили Hose Antonio Gomes Gomes шеф сектора операција Делегације Европске уније у Републици Србији и Весна Новаковић, начелник Одељења за заштиту потрошача Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

У свом обраћању присутнима, Весна Новаковић је нагласила да је неопходно у што краћем року усвојити нови Закон о заштити потрошача који је у процедури и уложити  напоре да се законска решења ефикасно спроводе. О резултатима пројекта су говорили, Dimitris Bakolas, представник конзорцијума који је реализовао пројекат и вођа пројектног тима и кључни експерт пројекта професор Thierry Bourgoignie који је изразио велико задовољство због успешне сарадње са тимом Министарства и у свом излагању навео препоруке за даљи развој политике заштите потрошача у Србији.

Свој рад и кључне закључке презентовали су домаћи и страни стручњаци ангажовани на имплементацији пројекта Grazyna Rokicka, главни стручњак за заштиту потрошача, Маријана Лончар Велкова, експерт из Македоније, Fransoaz Manie, експерт са Универзитета Квебека у Канади, доц. др Татјана Јованић са Правног факутета Универзитета у Београду, Robin Simpson, представник савеза за заштиту потрошача из Лондона, Christinе Riefa са Брунел Универзитета из Лондона и Ioannis Sidiropoulos, IT експерт.

Конференцији су присуствовали и представници министарстава и регулаторних тела надлежних за заштиту потрошача у земаљама региона чиме се наставља пракса ресорног министарства на унапређењу сарадње на регионалном и међународном нивоу, који је један од циљева Стратегије за заштиту потрошача за период 2013-2018. године.

Print