ИНФО

ИНФО
Одржана седница Радне групе Националног конвента о ЕУ за поглавље 28 – Заштита потрошача и заштита здравља

Одржана седница Радне групе Националног конвента о ЕУ за поглавље 28 – Заштита потрошача и заштита здравља

У четвртак, 3. марта 2016. године, у Народној скупштини Републике Србије, одржана је трећа седница радне групе Националног конвента о ЕУ за преговарачко поглавље 28 - Заштита потрошача и заштита здравља. На позив Националног конвента о ЕУ, седници су присуствовали представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства здравља као и представници организација цивилног друштва које се баве заштитом потрошача и заштитом здравља, а које су чланови радне групе Националног конвента за поглавље 28.

Национални конвент о Европској унији представља стално тело у оквиру којег се води тематски структуирана дебата о приступању Србије Европској унији, у којој учествују представници државне администрације, политичких партија, невладиних организација, стручњака, привреде, синдиката и професионалних организација.

Учесници седнице су разговарали о актуелним дешавањима у поглављу 28, док су представници ресорних министарстава представили напредак у односу на препоруке Националног конвента из 2015. године. Такође, напоменуто је и да је у припреми ново издање Књиге препорука Националног конвента о ЕУ, а чији ће саставни део, између осталог, бити и препоруке за Владу Србије које ће чланице радне групе Конвента у наредном периоду заједнички формулисати и упутити Влади на разматрање.

Након конструктивне дискусије констатовано је да је приметан већи дијалог представника владиних институција и невладиних удружења који ће позитивно утицати на даљи развој ове две области. Такође је закључено да би отварање преговарачких поглавља 23 и 24, а које се очекујe у јуну текуће године, било веома значајно са аспекта даљег развоја политике заштите потрошача и заштите здравља.

Print