ИНФО

ИНФО
Конференција поводом завршетка твининг пројекта ИПА 2011 „Спровођење права интелектуалне својине“

Конференција поводом завршетка твининг пројекта ИПА 2011 „Спровођење права интелектуалне својине“

Конференција поводом завршетка твининг пројекта „Спровођење права интелектуалне својине“ одржана је 22. јануара 2016. године у хотелу Зира у Београду. Koнференцију су отворили државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Весна Ковач и саветник у Делегацији ЕУ у Србији Штефан Худолин. Циљ пројекта био је да се одређеним органима Републике Србије пружи подршка у унапређењу система спровођења права интелектуалне својине и усклађивању приступа спровођења права интелектуалне својине у Србији са стандардима Европске уније. Овим пројектом, који је почео у фебруару 2014. године, унапређени су капацитети надлежних институција за спровођење права интелектуалне својине и борбу против кривотворења и пиратерије у Србији. Водећи партнер из Србије на овом пројекту било је Министарство трговине, туризма и телекомуникација - Сектор тржишне инспекције. У реализацији овог пројекта су, такође, учествовали и Министарство унутрашњих послова, Министарство финансија, Завод за интелектуалну својину и Републичко јавно тужилаштво. Из држава чланица ЕУ, подршку пројекту пружили су Дански завод за патенте и жигове и Trading Standards North West из Велике Британије.

Поред британских и данских експерата у области права интелектуалне својине, на завршној конференцији говорили су и државни секретар Весна Ковач и виши саветник Вера Деспотовић, као представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Државни секретар Весна Ковач истакла је да је циљ овог пројекта ефикаснија заштита од фалсификата на тржишту, као и повећање свести јавности о пиратерији. Такође је напоменула да су током претходне две године, колико је трајао пројекат, организовани разни едукативни догађаји широм Србије у циљу подизања свести јавности о опасности кривотворења и пиратерије. Укупан буџет ИПА 2011 пројекта намењен спровођењу права интелектуалне својине износио је 2,8 милиона евра, од чега је 1,3 милиона евра коришћено за финансирање активности твининг пројекта, док је преосталих 1,5 милиона евра коришћено за набавку, инсталацију и пуштање у рад машина за уништавање кривотворене и пиратске робе са пратећом опремом. Она је, између осталог, додала да је заштита права интелектуалне својине важна и за долазак страних инвеститора, повећање прихода у буџету и смањење сиве економије.

Виши саветник у Министарству Вера Деспотовић истакла је да је током пројекта урађена свеобухватна анализа стања у области кривотворења и пиратерије у Србији и додала да је то први документ који говори о каналима кривотворене робе код нас. Она је, такође, истакла значај увођења јасних задужења за сваку институцију која се бави заштитом и спровођењем права интелектуалне својине као и значај повезивања и успостављања формалне координације. Навела је да су уведене нове процедуре задржавања, складиштења и уништења кривотворене робе.

Саветник у Делегацији ЕУ у Србији Штефан Худолин оценио је да је циљ пројекта заштита потрошача и додао да фалсификовани производи могу бити опасни по живот, јер нису прошли испитивања безбедности. Потрошачи су често заведени ниском ценом и нису свесни опасности фалсификованих производа, оценио је он и додао да је заштита права интелектуалне својине међународни изазов и захтева међународну сарадњу. Он је оценио и да је Србија остварила велики напредак у усклађивању законодавства са прописима ЕУ о заштити права интелектуалне својине, али да је потребно да се и даље ради на спровођењу тих прописа.

Пројектом “Спровођење права интелектуалне својине у Србији”, који је финансирала Европска унија, унапређени су капацитети српских институција који се баве заштитом тих права и борбом против пиратерије. У оквиру тог пројекта урађен је софтвер за тржишну инспекцију и Управу царина, а обуку је прошло 800 људи.

Истог дана, након конференције поводом завршетка пројекта „Спровођење права интелектуалне својине“, организован је и симпозијум, као саставни део овог твининг пројекта, на тему „Будући изазови у области права интелектуалне својине на Интернету“, који је такође био одржан у просторијама хотела Зира. На симпозијуму су говорили уважени инострани гости из држава чланица ЕУ о изазовима у вези са заштитом и спровођењем права интелектуалне својине на интернету.

Print